Za pripremu čaja potrebno je jednu do dvije jušne žlice cvijeta kamilice preliti sa 2,5 dl kipuće vode
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
NJEŽNA I SVESTRANA

Probavne smetnje nisu jedina boljka koju kamilica pomaže ublažiti. Djeluje protuupalno, antialergijski i antiseptički te potiče rad jetre

Još nije poznato jesu li i neke druge kemikalije zaslužne za njene zdravstvene dobrobiti, no poznato je da čaj od kamilice sadrži sastojke koji mogu smanjiti upalu

Blaga i lijepa, tisućama godina kamilica je cijenjeni narodni lijek i sigurno ju je svatko od nas pio u djetinjstvu kao čaj protiv grčeva, bolova u želucu, za poboljšanje probave. Svima su poznate njene mirisne cvjetne glavice s gustim sitnim žutim cvjetićima u središtu i duguljastim bijelim laticama. Cvate od lipnja do kolovoza, voli suhe i tople uvjete. Vjerojatno potječe iz istočne Europe, a danas se uzgaja po cijelom svijetu. Uz njemačku kamilicu, nama je najpoznatija rimska kamilica (Matricaria nobilis).

image
Kamilica - titrica; lat. Matricaria chamomilla - njemačka kamilica
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Flavonoidi

Probavne smetnje nisu jedina boljka koju kamilica pomaže ublažiti. Ona djeluje protuupalno, antialergijski i antiseptički, opušta mišiće i umiruje, smiruje menstrualne i druge bolove, potiče rad jetre, dobra je i za njegu kose i kože te je čest sastojak kozmetičkih pripravaka. Bogata je flavonoidima, biljnim spojevima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Još nije poznato jesu li i neke druge kemikalije zaslužne za njene zdravstvene dobrobiti, no poznato je da čaj od kamilice sadrži sastojke koji mogu smanjiti upalu, a upala je povezana s mnoštvom bolesti - srčanim, probavnim i autoimunim, s artritisom, depresijom. Neke studije pokazuju da se pijenjem čaja od kamilice može sniziti glukoza u krvi kod oboljelih od dijabetesa te da čaj može biti korisna podrška terapiji. Ovaj se čaj naveliko koristi za opuštanje i lakše usnivanje, a to je potvrdilo više istraživanja na ljudima. U studiji na štakorima ekstrakt kamilice pomogao je glodavcima, kojima je ometan san, da zaspu. Znanstvenici vjeruju da čaj od kamilice djeluje poput benzodiazepina, lijekova protiv anksioznosti i nesanice, a istraživanja ukazuju na to da se sastojci kamilice vežu za iste receptore kao ovaj lijek. Neke studije sugeriraju da sastojci kamilice mogu ciljati stanice raka, pa čak i spriječiti razvoj kancerogenih stanica, no čvrstih znanstvenih dokaza nema. Većina istraživanja na tu temu provođena je na životinjama.


Čaj, oblozi, inhalacije...

Za pripremu čaja potrebno je jednu do dvije jušne žlice cvijeta kamilice preliti sa 2,5 dl kipuće vode. Promiješajte, poklopite i ostavite 30 minuta. Procijedite i popijte. Slično se pripremaju oblozi - punu žlicu cvijeta prelijte sa 2,5 dl kipuće vode, pustite da kratko odstoji i procijedite. Oblozi se upotrebljavaju kod rana, kod upala oka, za skidanje povišene temperature. Osim čaja, obloga i krema, od kamilice se pripremaju losioni i ulje, ona se koristi u kupkama, za inhalaciju - tradicionalna je metoda u liječenju hunjavice inhaliranje para kamilice stavljene u vruću vodu. Nisu poznate nuspojave kamilice. Ipak, može izazvati alergije. Oprezne bi trebale biti osobe alergične na pelud, jer kamilicu može onečistiti pelud drugih biljaka, te one koje su alergične na druge biljke iz porodice glavočika (uz kamilicu, u njoj je više od stotinu rodova, među njima ambrozija, čičak, maslačak, krizantema...). Kamilica ometa apsorpciju homeopatskih lijekova pa je nemojte piti ako ste na homeopatskoj kuri.


Odlična za kožu Jedno je od najpoznatijih djelovanja kamilice ono na kožu. Nanošenje ekstrakta kamilice izravno na ranu pomaže u zacjeljivanju, kamilica može pomoći kod ekcema i blažih upalnih stanja kože, kao i kod akni, štiti kožu od UV zračenja te može poboljšati strukturu kože narušenu onečišćenjima, sunčanjem itd. Dobra je i za kosu - sprečava ispadanje i daje joj sjaj.

Linker
25. travanj 2024 15:21