Imamo super savjete
 FOTOGRAFIJE: BECON GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
nije sve izgubljeno

Prerani gubitak kose? Ovih 10 trikova mogu pomoći muškarcima da spriječe njezino ispadanje

Promjena načina prehrane, oslobađanje od stresa i odlazak liječniku samo su neke od stvari koje muškarac može poduzeti kako bi spriječio ćelavljenje

Promjena načina prehrane, oslobađanje od stresa i odlazak liječniku samo su neke od stvari koje muškarac može poduzeti kako bi spriječio ćelavljenje


1. Pazite što jedete

Zdrave prehrambene navike mogu učiniti čuda za razvoj gušće i bujnije kose. Nemasni proteini kakvi se nalaze u ribi, nemasnom mesu i soji pospješuju rast kose, a orašasti plodovi i sjemenke obiluju vitaminom E i zdravim masnoćama koje kosu mogu opskrbiti uljima koja su joj potrebna da bi ostala meka i zdrava. Čak i začini mogu pomoći: cimet, primjerice, može pomoći da vašu kosu opskrbi nužnim kisikom i nutrijentima.


2. Uvijek budite dobro hidrirani

Oko 25 posto folikule vlasi sačinjeno je od vode i, kad ste dehidrirani, nove folikule mogu biti vrlo slabe.


3. Uzimajte vitamine

Uz stres, genetsko naslijeđe i zdravstvene probleme, manjak vitamina je jedan od glavnih razloga za gubitak kose kod muškaraca. Kako biste spriječili ćelavljenje, u organizam nastojte unositi dovoljnu količinu vitamina putem hrane, no ako vam to ne polazi uvijek za rukom, posegnite za suplementima. Vitamin A koristi u reguliranju sinteze retinoične kiseline u folikulama vlasi. Vitamin B može pomoći u smanjenju razine stresa (koji je jedan od čestih uzroka ispadanja kose), dok vitamini C, D i E pomažu tijelu da zadrži nutrijente koji su mu nužni da ostane zdravo.


4. Potražite mišljenje stručnjaka

Pitajte dermatologa kako da spriječite gubitak kose i gotovo sigurno ćete dobiti odgovor da trebate biti proaktivni i poduzimati sve što možete kako biste problem riješili prije nego što se počne razvijati ili prije nego što se pogorša. Prvi korak je svakako odlazak dermatologu koji će utvrditi koji je razlog ispadanja kose kod vas. Liječniku trebate reći koje sve lijekove uzimate, koje proizvode za njegu kose koristite, kao što će vas pitati i za obiteljsku anamnezu. Ponekad rješenje može biti jednostavno, primjerice poput toga da se promijeni neki lijek koji među nuspojavama ima ispadanje kose.


5. Izbjegavajte nositi rep, punđu ili na bilo koji način vezati kosu

Budite oprezni ako ste obožavatelj muških „repića”, „punđica” i sličnih frizura jer one za posljedicu mogu imati takozvanu trakcijsku alopeciju, odnosno gubitak kose do kojeg dolaze kad je kosa izložena stalnoj napetosti i navlačenju uslijed kojeg dolazi do oštećivanja folikula vlasi. To vam se možda ne čini tako važnim dok ste mladi, no vaša frizura bi mogla imati utjecaja na količinu kose koju ćete imati na glavi kasnije u životu.


6. Razgovarajte s liječnikom o lijekovima protiv gubitka kose

Kad je riječ o prevenciji ćelavljenja, na tržištu postoji nekoliko vrsta lijekova koji služe za usporavanje ili prevenciju ispadanja kose kod muškaraca. Postoje i pjene koja se mogu kupiti bez recepta i za koju je dokazano da kod nekih muškaraca može potaknuti rast kose. Nanosi se direktno na vlasište dva puta dnevno. Učinkovitija je u poticanju rasta kose na stražnjoj strani glave nego sprijeda, odnosno iznad čela. Postoje i tablete koje se dobivaju na liječnički recept i moraju se uzimati kontinuirano da bi učinak bio trajan. Porazgovarajte sa svojim dermatologom o tome koja bi terapija bila najbolji izbor za vas.


7. Kontrolirajte stres

Neki muškarci su toliko pod stresom zbog toga što ćelave da sam taj stres vodi do dodatnog pojačanog ispadanja kose. Visoke razine stresa mogu uzrokovati razne vrste ispadanja kose, među kojima su telogen efluvijum (stanje kad stres uzrokuje gubitak kose jer više nego što je normalno dlačica ulazi u fazu odmora), trihotilomanija (kad muškarac, najčešće uslijed stresa, čupka kosu) i alopecia areata (kad vlastiti imunološki sustav napada folikule kose). Najbolje je da pokušate otkriti koji dijelovi vašeg života stvaraju toliku napetost te da usvojite neku od tehnika za ublažavanje stresa, poput joge, tehnike dubokog disanja ili redovite tjelovježbe.


8. Smanjite pušenje i konzumaciju alkohola

Poznato je da pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola mogu štetno djelovati na naš organizam, no možda niste znali da te navike jako štetno djeluju i na kosu. Sve je veći broj studija koje pokazuju da pušenje i konzumacija alkohola mogu biti dodatni uzrok gubitka kose kod muškaraca. Pušenje može biti problem zato što utječe na krvotok, odnosno krv koja dolazi do folikula kose, a prekomjerna konzumacija alkohola može izazvati dehidraciju i nutritivne deficijencije.


9. Redovita tjelovježba može pomoći

Vjerojatno znate da je redovita tjelovježba odlična za tijelo, no jeste li znali da je jednako dobra i za kosu? Tjelovježba dokazano oslobađa od stresa i pospješuje cirkulaciju, a obje stvari su poželjne za rast kose.


10. Porazgovarajte s liječnikom o suplementima

Na tržištu postoji mnoštvo suplemenata za prevenciju ćelavljenja i za poticanje ponovnog rasta kose, no važno je da sa svojim liječnikom porazgovarate o tome koji je od njih najsigurniji i najučinkovitiji za vas.

Linker
17. travanj 2024 17:56