Nije moguće puno piti i održavati veliku odgovornost tijekom dugog razdoblja. Ako netko puno pije, to će ga sustići.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Priznajte iskreno

Prepoznajete li se u ovome - znakovi koji otkrivaju da ste ‘visoko funkcionalni alkoholičar‘

Funkcionalni alkoholičar možda je odgovoran i produktivan na poslu, čak i na poziciji moći. Funkcionira i u obitelji, s prijateljima i u društvu, a njegov poslovni i privatni uspjeh mogao bi navesti ljude da previde njegovo opijanje

Klasična slika alkoholičara obično je kako je to netko tko uvijek previše pije i čiji se život zbog toga raspada. Ali to nije uvijek tako. Neki su ljudi, naizgled, sasvim u redu iako zloupotrebljavaju alkohol. Stručnjaci te ljude nazivaju funkcionalnim ili visoko funkcionalnim alkoholičarima. Funkcionalni alkoholičar neće se ponašati onako kako biste očekivali od njega, možda je odgovoran i produktivan na poslu, čak i na poziciji moći. Funkcionira i u obitelji, s prijateljima i u društvu, a njegov poslovni i privatni uspjeh mogao bi navesti ljude da previde njegovo opijanje. Mogao bi i poricati. Mogao bi pomisliti: Imam sjajan posao, plaćam račune i imam puno prijatelja; stoga nisam alkoholičar. Također, mogao bi tražiti izgovore poput: Pijem samo skupo vino, ili nisam izgubio sve ili pretrpio neuspjehe zbog pića, kaže Sarah Allen Benton, savjetnica za mentalno zdravlje i autorica knjige "Understanding the High-Functioning Alcohol".

Koji znakovi ukazuju na funkcionalnog alkoholičara:

Visoko funkcionalna osoba sa zloupotrebom alkohola obično doživljava umjerene do vrlo male posljedice povezane sa zloupotrebom alkohola, ali unatoč tome što ima manje posljedica, funkcionalan alkoholičar i dalje se oslanja na alkohol kako bi dovršio svakodnevne zadatke i ovisan je o toleranciji i intenzivnoj žudnji za alkoholom, što dugoročno narušava njegovo zdravlje i dobrobit, kažu Brittany E. Bryant i dr. sc. Lindsay M. Squeglia.

Često može biti teško prepoznati problem pijenja kod funkcionalnih alkoholičara, evo nekoliko znakova koje treba potražiti:

* ne mogu kontrolirati ili prestati piti alkohol

* imali su već pravnih problema povezanih s pićem

* piju sami, skrivaju piće od drugih ili trebaju alkohol prije dolaska na društvene događaje

* postaju ljutiti ili se brane kada drugi dovode u pitanje svoje navike pijenja

* piju alkohol kako bi se nosili sa stresom ili negativnim emocijama

* imaju simptome krize kada ne piju - drhtavost, razdražljivost, nemir, poteškoće sa spavanjem i mučninu

Također, i ovi upozoravajući znakovi mogu otkriti zloupotrebu alkohola:

* uvijek se šalite o alkoholizmu

* gubite prijatelje ili imate problema zbog pijenja, ali ne odustajete od alkohola

* imate pravne probleme povezane s pićem, kao što je uhićenje

* trebate alkohol da biste se opustili ili osjećali samopouzdano

* pijete ujutro ili kad ste sami

* napijte se kad ne namjeravate

* zaboravite što ste radili dok ste pili

* negirajte da pijete, skrivate alkohol ili se ljutite kada vas suoče s pitanjima o vašem alkoholizmu

* voljeni su zabrinuti ili traže izgovore za vaše opijanje

Iako se naizgled čini da funkcionalni alkoholičari imaju kontrolu, mogu dovesti sebe ili druge u opasnost pijenjem i vožnjom ili, primjerice, rizičnim seksualnim ponašanjem. Teško opijanje ima mnogo drugih rizika - bolesti jetre, pankreatitisa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog tlaka. Također su pod povećanim rizikom da će umrijeti u prometnoj nesreći ili od ubojstva ili samoubojstva. Uz to, svaka zlouporaba alkohola povećava izglede za obiteljsko nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje djece te sindrom fetalnog alkohola (skupine urođenih mana koje mogu nastati ako trudnica pije alkohol)", kaže savjetnica za mentalno zdravlje Sarah Allen Benton.

Koliko alkohola je puno

Dr. sc. Robert Huebner, iz američkog Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam, upozorava, da "nije moguće puno piti i održavati veliku odgovornost tijekom dugog razdoblja. Ako netko puno pije, to će ga sustići. Prekomjerno pijenje je za žene više od tri pića dnevno ili sedam tjedno. Za muškarce to je četiri ili više dnevno ili 14 tjedno. Ako pijete više od dnevnog ili tjednog ograničenja, to se smatra da pijete puno i trebate pomoć u odvikavanju. Liječenje visoko funkcionalnog alkoholičara isto je kao i za bilo koju drugu vrstu ovisnika.

Linker
14. ožujak 2024 19:04