FOTOGRAFIJE: MONKEYBUSINESSIMAGES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Veći rizik

Premalo sna vodi u bržu demenciju

Otkriveno je da postoji povezanost između povećanog rizika za demenciju i spavanja samo šest ili manje sati na noć u dobi od 50 ili 60 godina

Ako spavate šest sati ili manje na noć u petom i šestom desetljeću života, mogli biste imati povećan rizik za razvoj demencije u kasnijoj dobi, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications. U istraživanju je sudjelovalo više od 8000 Britanaca koji su praćeni više od 25 godina i otkriveno je da postoji povezanost između povećanog rizika za demenciju i spavanja samo šest ili manje sati na noć u dobi od 50 ili 60 godina.

Razvoj bolesti

Uočeno je i da postoji 30 posto veći rizik za demenciju kod osoba koje stalno nisu spavale dovoljno od 50. do 70. godine, neovisno o srčanim ili duševnim bolestima koje su inače poznate kao rizični faktori za demenciju. Gotovo 10 milijuna novih slučajeva demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, bilježi se svake godine prema izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije, a sve je više istraživanja koja ukazuju na to da manjak sna može pridonijeti razvoju te bolesti.

Linker
15. travanj 2024 09:47