Prehranom se uvelike može utjecati na razvoj, ali i liječenje bolesti.
 Foto: iStock
Novi Doktor Plus na kioscima od četvrtka 14. rujna

Prehrana protiv raka: Prevenira, liječi i nikad nije bila poželjnija

Saznajte koje su antikancerogene namirnice, što bi trebao sadržavati antikancerogeni obrok, što znači pravilna prehrana i kako je primijeniti, treba li se odreći šećera i mesa. Donosimo jelovnike i recepte.

Novi broj Doktora plus, specijalnog dvomjesečnika na 116 stranica, posvećen je prehrani protiv raka jer je prehrana ključna u prevenciji, ali i boljem ishodu liječenja.

Pravilna prehrana znači uravnoteženu i raznovrsnu prehranu koja će organizmu dati potrebne nutrijente, što će pridonijeti učinkovitijem sprečavanju razvoja malignih stanica i pojačati djelovanje liječenja jer će nuspojave biti mnogo manje izražene, imunosni sustav spremniji oduprijeti se infekcijama, a organizam zaštićen od oksidativnog stresa.

Što trebaju jesti onkološki bolesnici

U novom broju Doktora plus saznajte koje su antikancerogene namirnice, što bi trebao sadržavati antikancerogeni obrok, što znači pravilna prehrana i kako je primijeniti, treba li se odreći šećera i mesa. Donosimo jelovnike i recepte za uravnotežene obroke koji pridonose općem zdravlju i zaštiti od bolesti, ali i posebne načine prehrane za onkološke bolesnike.

Makrobiotika, ajurveda, alkalna prehrana, Budwig doručak... koliko mogu pomoći i pridonijeti boljem ishodu liječenja.

Četvero hrabrih ljudi ispričalo je kakva im je prehrana bila važna tijekom liječenja, a donosimo i praktične savjete kako lakše podnijeti kemoterapiju i zračenje te spriječiti pothranjenost.

Pišemo i o alternativnim pristupima u liječenju, dodacima prehrani, biljkama i pripravcima koji mogu olakšati simptome, smanjiti nuspojave i pojačati učinak terapija.

Foto: iStock
Meso i masnoće životinjskog podrijetla zamijenite zdravijim namirnicama, posebice voćem, povrćem i žitaricama.

Četiri pravila

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 30 posto svih slučajeva raka izravno je povezano s pogrešnim načinom prehrane i nedostatkom kretanja. I nekoliko je opsežnih istraživanja pokazalo vezu između prehrane i bolesti, a nedvojbeno je dokazano da ćete živjeti dulje i zdravije pridržavate li se sljedeća četiri pravila.

To su apstinencija od pušenja duhana, održavanje zdrave tjelesne težine, pola sata tjelovježbe dnevno i zdravija prehrana, odnosno uzimanje više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje mesa.

Uspijete li usvojiti te četiri preporuke, smanjit ćete rizik za pojavu bolesti. U prehranu uvrstite više voća i povrća jer je hrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla jedan od najboljih koraka za vaše zdravlje. Naime, fitokemikalije imaju važnu ulogu u zaštiti stanica od malignih promjena, a istraživanjima je dokazano da povrće, voće i cjelovite žitarice sadrže više od 5000 korisnih fitokemikalija.

Novi broj Doktora plus, specijalno izdanje najčitanijeg magazina za zdravlje, izlazi u četvrtak 14. rujna i stoji 15 kuna.

Linker
11. travanj 2024 18:53