FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
trajna edukacija

Predstavljena Hrvatska liga za hipertenziju

Akademik Damir Miličić istaknuo je kako se, unatoč visokoj pojavnosti, hipertenzija može kontrolirati kada se na vrijeme dijagnosticira i ispravno liječi


Hrvatska liga za hipertenziju predstavljena je u petak kao krovna organizacija borbe protiv povišenog krvnog tlaka, odnosno arterijske hipertenzije koja je glavni čimbenik kardiovaskularnih i cerebralnih bolesti u Hrvatskoj.

- Smisao lige je trajna edukacija, snažno djelovanje te omogućavanje pozitivnih promjena - rekao je akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da liga okuplja stručne udruge koje se bave kroničnim bolestima povezanima s hipertenzijom, ali i udruge pacijenata. Smisao njenog djelovanja jest borba protiv hipertenzije, koja se naziva i 'ubojica broj 1', odnosno 'tihi ubojica'.

Jelaković je istaknuo da je prevalencija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj vrlo velika, a prema zadnjih rezultatima istraživanja Epidemiologija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj 2 (EH-UH 2), pokazalo se da visoki krvni tlak ima 37 posto populacije.


Porast pretilosti

- Porast prevalencije objašnjava se porastom pretilosti. U Hrvatskoj, manje od 30 posto populacije ima normalnu tjelesnu masu. I dalje prekomjerno unosimo kuhinjsku sol, a taj je unos i dalje dvostruko veći od preporučenog. Tu su i čimbenici poput nedovoljne tjelesne aktivnosti, nedovoljne konzumacije voća, povrća i ribe te pušenje - rekao je Jelaković.

Akademik Damir Miličić istaknuo je kako se, unatoč visokoj pojavnosti, hipertenzija može kontrolirati kada se na vrijeme dijagnosticira i ispravno liječi ta naglasio kako je kod svakog pojedinog bolesnika potrebno individualno odrediti njegov rizik. Upozorio je i da se "čimbenici međusobno ne zbrajaju, već multipliciraju".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je važnost zdravog življenja, dodavši da se čak i u okolnostima epidemije koronavirusa, nakon koje stručnjaci očekuju epidemiju kroničnih bolesti, mora razmišljati o zdravom načinu života i prevenciji.

U epidemiji koronavirusa, dodao je, hipertenzija pokazala kao jedan od komorbiditeta kod zaraze.

Aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju usmjerene su na stručnu i opću javnost, a među važnijima je kampanja pod nazivom "Lov na Tihog ubojicu" koja obuhvaća poboljšanje prevencije podizanjem svijesti, provođenjem javno-zdravstvenih akcija i organiziranjem edukacije opće populacije i bolesnika.

Edukativna kampanja već je održana na hrvatskih otocima, a uskoro će timovi s članovima Hrvatskog društva za hipertenziju doći i u Petrinju i okolna mjesta budući da ondje nakon potresa još nije uspostavljena redovita javnozdravstvena skrb jer nemaju dom zdravlja.

Na konferenciji za medije predstavljene su i aktivnosti u borbi protiv pretilosti te akcija "Svaki dan novi dan".

Linker
20. travanj 2024 13:30