Budite oprezni da ne prekuhate mrkvu ako želite da zadrži maksimum okusa i svoju hranjivu vrijednost
 FOTOGRAFIJE: SVETIKD GETTY IMAGES
zdravlje

Poznato je da mrkva blagotvorno djeluje na vid, no dobra je i za imunosni te za kardiovaskularni sustav

Jedna šalica sirove mrkve sadrži samo 50 kalorija

Mrkva je bogata hranjivim tvarima te je jedan od najbogatijih izvora karotenoida, od kojih se neki (alfa- i betakaroten) u ljudskom organizmu mogu pretvoriti u aktivni oblik vitamina A. On blagotvorno djeluje na vid i imunosni sustav. Osim što mrkvi daju lijepu narančastu boju, našem organizmu pružaju snažnu antioksidacijsku zaštitu.

Mrkvu je lako ponijeti sa sobom, lako ju je upakirati te je idealna namirnica koju ćete uključiti u svoj najzdraviji način prehrane, jer je bogata hranjivim tvarima i ima nisku kalorijsku vrijednost - jedna šalica sirove mrkve sadrži samo 50 kalorija.


Nedavna studija u Nizozemskoj, u kojoj su sudionici bili praćeni 10 godina, pokazala je da su povećanjem unosa mrkve za samo 25 grama (manje od jedne četvrtine šalice) sudionici istraživanja znatno smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti. U mrkvi postoji još jedna kategorija fitonutrijenata za koje se vjeruje da štite od bolesti srca i krvnih žila.


To su poliacetileni, a dva najbolje istražena su falkarinol i falkarindiol. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su i da oni u mrkvi imaju protuupalno djelovanje i antiagregacijska svojstva (sprečavaju pretjerano međusobno sljepljivanje crvenih krvnih stanica). Blagodati mrkve za snižavanje rizika od raka najbolje su istražene za rak debelog crijeva. Neka od tih istraživanja uključivala su unos soka od mrkve.


ČITAJTE I: 10 sjajnih razloga zbog kojih ćete češće poželjeti popiti sok od mrkve

Linker
19. travanj 2024 13:15