FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje očiju

Poznati oftalmolog otkriva ‘nevine‘ navike koje oštećuju vid, ali i slabe naš imunitet te dovode do glavobolja

Dugotrajna izloženost umjetnom svjetlu će oslabiti stvaranje melatonina i poremetiti rad našeg biološkog sata, pa tako i potaknuti razvoj niza smetnji i bolesti


Neka očna stanja su nasljedna, ali mnoga su i rezultat loših navika. Možda ćete se iznenaditi kad otkrijete da neke stvari koje radite redovito zapravo mogu oštetiti vaš vid. Upravo zato smo upitali dr. med. oftalmologa i ravnatelja Poliklinike Ghetaldus Sinišu Cvrtilu da nam otkrije kako možemo sačuvati zdravlje naših očiju i u kojim situacijama bismo trebali otići na pregled.

image
Dr. Siniša Cvrtila
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA


Sunčeve zrake

Kao što mogu oštetiti našu kožu, sunčeve zrake mogu oštetiti i oko te ostaviti trajne posljedice na vid.

- Umjereno ili produženo izlaganje UV zrakama može biti glavni uzrok stvaranja pterigija, fotokeratitisa (crvenilo, bolovi, oticanje kapaka, suzenje, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo, osjećaj pijeska u očima...), sive mrene, oštećenja žute pjege koja je odgovorna za najjasniji vid u našem oku ili u najgorem slučaju melanoma (zloćudnog tumora u oku). Djeca, a posebice bebe su ugrožena skupina jer se ne znaju sami zaštiti od sunca pa treba obratiti pažnju da ih se ne izvodi na direktno sunce u periodu najintenzivnijeg zračenja od 10-16 sati. U starijim dobnim skupinama posebno su ugroženi i prijeti im dodatno oštećenje vida oni koji su operirali sivu mrenu ili imaju neku od bolesti mrežnice.- objašnjava nam dr. Cvrtila.

Dodaje da bi zbog svega navedenog kvalitetne sunčane naočale trebale biti investicija koja će se dugoročno odraziti na zdravlje očiju. Takve naočale, naglašava ovaj poznati oftalmolog, treba kupovati u specijaliziranim optičkim prodavaonicama koje mogu garantirati kvalitetu i zaštitu od UV zračenja. Isplativo je nabaviti i sunčane naočale polariziranih leća s UV zaštitom koje smanjuju blještavilo, pojačavaju kontrast i produbljuju prirodne boje pa vam pomažu da bolje vidite.


Spavanje s lećama

- Kako bi se oko borilo protiv bakterija potreban je kisik, a unos kisika je smanjen kada spavamo i imamo zaklopljene oči. Kada nosimo leće, još manje kisika dopire do oka što znači da se još slabije može braniti. Brojne studije su pokazale da spavanje s kontaktnim lećama višestruko povećava mogućnost za razvoj upale rožnice oka. Postoje leće koje su za produženo nošenje, no takve leće se preporučuje nabaviti samo uz savjet s oftalmologom - objašnjava dr. Cvrtila.


Prekomjerno gledanje u ekran

Prekomjerno gledanje u mobitel može uzrokovati višestruko štetne učinke ne samo na oko, već i na cijeli naš organizam.

- Neke od studija pokazale su da dugotrajna izloženost plavom svjetlu s ekrana oštećuje leću u oku, a i samu mrežnicu oka. Osim toga, gledanjem u ekran ljudi trepću do tri puta manje što može dovesti do sindroma suhog oka te se stoga savjetuje koristiti pravilo 20-20-20 (svakih 20 minuta gledajte u predmet udaljen 20 metara na 20 sekundi.) - savjetuje dr. Cvrtila. Dugotrajna izloženost umjetnom svjetlu će oslabiti stvaranje melatonina i poremetiti rad našeg biološkog sata, pa tako i potaknuti razvoj niza smetnji i bolesti.

- Osim učestalih glavobolja i nesanice, pokazalo se da oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju te povećava rizik od bolesti srca - kaže.


Previše kompjutera

S obzirom na to da je upotreba kompjutera postala svakodnevica u obavljanju poslova mnogih, danas je sve više pacijenata koji dolaze u ordinaciju zbog 'sindroma kompjuterskog vida'. Dr. Cvrtila nam je otkrio nekoliko savjeta kako možemo olakšati očima cjelodnevno gledanje u različite ekrane:

  • Upotreba odgovarajućeg svjetla
  • Podešavanje svjetlosti ekrana na približno isti intenzitet kao što je svjetlost u prostoriji
  • Češće treptati kako se ne bismo susreli sa sindromom suhog oka
  • Raditi češće pauze i pridržavati se pravila 20-20-20
  • Prilagoditi radno mjesto; udaljenost računala namjestiti na 50-70 cm i paziti na pravilno usmjeravanje dodatnih rasvjetnih tijela kako nas ne bi zablještavala
  • Po potrebi nabaviti naočale s lećama za rad na računalu s ili bez dioptrije koje posjeduju visokokvalitetne zaštitne slojeve koje će očima osigurati dodatnu mirnoću za vrijeme rada na računalu.



Koje očne simptome ne smijemo zanemarivati

U slučaju da zamijetite neke od navedenih simptoma bilo bi dobro obratiti se svojem oftalmologu za pregled:

  • Zamagljenost slike
  • Slabiji noćni vid
  • Teže privikavanje s tame na svjetlost
  • Problemi s čitanjem
  • Zamor očiju
  • Glavobolje
  • Dvostruka slika
  • Valoviti rubovi
  • Svjetleći krugovi
  • Osjećaj pritiska u oku


Kako izgleda pregled

Detaljan oftalmološki pregled se, govori nam oftalmolog Cvrtila, sastoji od:

  1. Određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daleko i blizu
  2. Mjerenja očnog tlaka
  3. Pregleda prednjeg segmenta oka na biomikroskopu
  4. Pregleda očne pozadine - fundus
image
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA


Prehrana i vid

Za zdravlje očiju se, kaže nam oftalmolog, od rođenja pobrinula priroda, jer je majčino mlijeko posebno bogato karotenoidima koji su poznati po svojoj dobrobiti za oči i vid. No za razliku od karotenoida iz majčina mlijeka, oni iz povrća teže se apsorbiraju pa povrće treba kratko prokuhati i uzimati ga s kvalitetnim mastima, primjerice uz nekoliko kapi maslinova ulja ili s malo maslaca.

- Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezija, kroma, selena i cinka. Dakle raznovrsna prehrana u koju su uključene ribe bogate omega 3 masnim kiselinama, citrusi, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, govedina, trebaju biti neizostavni dio svačije prehrane kako bi se osigurao dostatni unos vitamina i minerala u organizam koji imaju blagonaklono djelovanje na vid zdravlje očiju - kaže nam dr. med. oftalmologom i ravnatelj Poliklinike Ghetaldus koja je nedavno proslavila i 25 godina.

- Najponosniji smo na zastupljenost poliklinike u svim dijelovima Hrvatske uz brojne oftalmološke timove koji su zaduženi da na svim našim mjestima osiguraju profesionalnu i kvalitetnu uslugu koja rezultira zadovoljstvom korisnika naših usluga - zaključio je dr. Cvrtila.

Linker
15. travanj 2024 15:13