Idemo na čašu sirutke?
 FOTOGRAFIJE: MADELEINE_STEINBACH GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sirutka

Povratak starog narodnog lijeka: Obilje proteina i korisnih sastojaka, a vrlo malo kalorija

Buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svjetlo na sirutku i ona je posljednjih godina postala rado tražen lagani napitak

Možda nije punog okusa kao mlijeko, gusta kao jogurt niti ukusna kao sir, ali sirutka ima brojne adute. Ova na prvi pogled ne osobito privlačna žućkasta i prozirna tekućina kiselkasto-vodenastog okusa donedavno je bila najzanemareniji mliječni proizvod, ili bolje reći nusproizvod, jer nastaje odvajanjem od mlijeka koje se zgušnjava tijekom postupka proizvodnje sira. U davna vremena bila je cijenjena i hvaljena kao eliksir, ali u bližoj prošlosti uglavnom se bacala kao otpad, tek je poneki stočar znao ili imao volje upotrebljavati je u prehrani mladih domaćih životinja. No, buđenje zanimanja za prirodnu i zdravu hranu u kombinaciji s novim istraživanjima bacilo je novo svjetlo na sirutku i ona je posljednjih godina postala rado tražen lagani napitak s obiljem korisnih sastojaka i vrlo malo kalorija, samo 26 na stotinu grama.


Siromašna laktozom

Sirutka je oko 93 posto voda, siromašna je laktozom, a u njoj su sastojci poput kalija, natrija, magnezija, fosfora, željeza, cinka, bakra, kobalta, mangana, molibdena, vitamina B-skupine i, naravno, proteina. Mlijeko sadrži dvije vrste proteina, kazeine i proteine sirutke, a proteini sirutke mogu se odvojiti od kazeina tijekom proizvodnje sira. Proteini sirutke smatraju se cjelovitim proteinima jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje čovjek mora unositi prehranom, kao i dodatne aminokiseline. Naši preci znali su što valja Vrijednosti sirutke u posljednje su vrijeme “ponovno otkrivene”, no nije baš da je postala masovna navika počinjati dan čašom sirutke, cijenjena je najviše među predanim pobornicima fitnessa i zdravog života.


Na što paziti

Većina ljudi može dobiti potrebne proteine iz zdrave, raznovrsne prehrane. Mislite li da vam je potrebna jača doza i da bi vam mogli pomoći proteini sirutke, posavjetujte se s liječnikom prije nego što ih počnete uzimati. Nemojte uzimati proteine sirutke ni sirutku ako ste alergični na mliječne proizvode. Za povoljan učinak na zdravlje prirodnu sirutku bi trebalo piti redovito, pa i više puta na dan. S obzirom na to da je diuretik, trebalo bi početi s manjim količinama te ih postupno povećavati do 4,5 decilitra, podijeljena na tri jednake doze tijekom dana. Najveća dnevna doza ne bi trebala prijeći jednu litru. Kao općenita dnevna doza proteina sirutke u prahu preporučuje se 18 grama visokokvalitetnih proteina, kaže američki liječnik David Williams. Najjednostavniji način za uzimanje je pomiješati proteinski prah s vodom, sokom ili nemasnim mlijekom ili ga dodati u voćno-povrtni smoothie. Kad se uzimaju u primjerenim količinama, proteini sirutke smatraju se sigurnima.


Za koje tegobe

Tradicionalno, sirutka je prirodni lijek koji se preporučuje kod kroničnog umora, oslabljenog imuniteta, problema s probavom i jetrom, kod gljivičnih infekcija, visokog tlaka, kod detoksikacije organizma, ali i kao pomoć kod mršavljenja. Zahvaljujući mliječnoj kiselini sirutka potiče rad crijeva te pomaže obuzdati pretjerano širenje gljivica i bakterija u njima. Preporučuje se kod grčeva, napuhnutosti, zatvora, upala crijeva itd. Kod probavnih smetnji savjetuje se prije svakog obroka popiti žlicu sirutke promiješanu u čaši vode. Smatra se da je sirutka osobito blagotvornaza jetru, jer potiče njeno čišćenje, a i aminokiseline iz njezina sastava podržavaju oporavak jetre kod različitih bolesti. Bogata je cisteinom, uvjetno esencijalnom aminokiselinom jer je ljudski organizam može sintetizirati, koja je potrebna za proizvodnju glutationa, najvažnijeg antioksidansa u našem tijelu. Uz to, snižava razinu šećera u krvi i vrijednosti tlaka, brzo organizmu vraća vodu i elektrolite.


Sve o sirutki, ali i drugim narodnim lijekovima i ljekovitom bilju doznajte u novom broju magazina 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 15. srpnja.

Linker
20. travanj 2024 20:22