Da bi kosti bile zdrave i u zreloj dobi treba paziti na fizičku aktivnost, prehranu, ali i provjerene dodatke prehrani.
 Foto: iStock
Ključ vitalnosti

Povećava snagu kostiju, smanjuje prijelome, a ključan je i za smanjenje rizika od pojave raka debelog crijeva

Jeste li znali da istraživanja pokazuju da uzimanje kalcija 30 godina nakon menopauze može deset posto povećati snagu kostiju te čak 50 posto smanjiti stopu prijeloma!?

Zašto kalcij?

Kalcij je ključan sastojak kostiju i zuba, štoviše, u njima je više od 99 posto kalcija u ljudskom tijelu. No, bez njega ne bi mogli funkcionirati ni srce, živci i krvožilni sistem.

Kalcij iz kostiju organizam može koristiti kao rezervu i "izvlači" ga kad je potrebno. Apsorpcija kalcija varira ovisno o spolu, dobi i rasi. Njegova koncentracija u tijelu opada s dobi, jer gubimo ga znojem, odumrlim stanicama kože, mokraćom i izmetom.

Vrhunac gustoće i snage kosti dosegnu u tinejdžersko doba i takve kod žena manje-više ostaju do 40. godine. Poslije te dobi žene gube od 0,5 do 1 posto koštane mase godišnje. Kod muškaraca se takav gubitak javlja nekoliko desetljeća kasnije. Gubitak koštane mase veći je ako se ne dobiva dovoljno kalcija iz prehrane, što je danas vrlo često.

Ovaj se mineral upotrebljava i za ublažavanje PMS-a, kod grčeva u nogama i visokog tlaka u trudnoći, za smanjenje rizika za pojavu raka debelog crijeva i rektuma.

Ukoliko se povećava unos kalcija u organizmu, zbog ravnoteže je potrebno povećati unos magnezija i vitamina D3.

Zašto magnezij?

Magnezij je jedan od esencijalnih minerala za očuvanje zdravlja. Neophodan je njegov unos putem prehrane ili dodataka prehrani, jer ga organizam nije u stanju sam sintetizirati. Magnezij djeluje sinergistički sa kalcijem kod mineralizacije kostiju i sprječava nakupljanje kalcija u mekim tkivima (bubrezima i krvnim žilama). Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje svih mišića, pa i onog najvažnijeg - srca. Njegov deficit može uzrokovati pojavu trnaca, grčeva u mišićima kao i izraženije menstrualne grčeve. Doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i održavanju normalnog metabolizma stvaranja energije, pa njegov nedostatak može uzrokovati zamor i gubitak snage.

Magnezij, pogotovo u stresnim situacijama, povoljno utječe na organizam te općenito na živčani sustav. Ako često osjećate tjeskobu, napetost i uznemirenost, lako je moguće da vam nedostaje baš ovaj mineral.

Zanimljivo je da je nedostatak magnezija također faktor rizika za osteoporozu. Nedostatak može izravno oslabjeti kosti, ali također možete smanjiti razinu kalcija u krvi. Studije su također povezale slabu količinu magnezija s nižom mineralnom gustoćom kostiju.

Zašto vitamin D?

Ovaj vitamin od iznimne je važnosti u prevenciji i terapiji osteoporoze kod odraslih, a prema najnovijim svjetskim istraživanjima pokazuje i puno širi spektar djelovanja - od poboljšanja satnja imuniteta i stanja dijabetesa, preko zaštite od malignih oboljenja, pa sve do ublažavanja simptoma neuroloških oboljenja, depresije, hipertenzije i sl.

Kalcij, magnezij i vitamnin D3 sinergistički djeluju na apsorpciju i ugradnju kalcija u kosti i upravo iz tog razloga kvalitetni dodaci prehrani sadrže njihovu kombinaciju.


Lifetime TEKUĆI KALCIJEV & MAGNEZIJEV CITRAT sa VITAMINOM D3 jedinstven je dodatak magnezija i kalcija u tekućem obliku za sve generacije!

Magnezij i kalcij kelirani su (vezani) s organskom limunskom kiselinom u citratni oblik koji ima najbolju apsorpciju i iskoristivost. Tekući oblik olakšava primjenu i doziranje te dodatno poboljšava apsorpciju.

Uz prirodne arome (borovnica, naranča ili jagoda) proizvod je obogaćen sa čak 1000 IU vitamina D3 u dnevnoj dozi. Vitamin D3 doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištenju kalcija i osigurava normalnu razinu kalcija u krvi.

Tekući magnezij i kalcij citrat preporučuje se kod nedovoljnog unosa magnezija ili kalcija preko prehrane. Citratni oblik za razliku od karbonatnog ne uzrokuje kalcifikate u bubrezima i krvožilnom sustavu pa se posebno preporučuje starijim osobama te osobama s osjetljivim probavnim sustavom kod kojih je smanjeno lučenje želučane kiseline.

Proizvod ne sadrži gluten.

Pakiranje od 473 ml dovoljno je za mjesec dana.

Više informacija potražiteovdje.

Promo

Linker
25. travanj 2024 17:02