SHUTTERSTOCK
zdravlje

Povećan limfni čvor, nadutost, noćno znojenje - ovi uobičajeni simptomi mogu ukazivati na zloćudnu bolest

Limfom je jedna od najčešćih vrsta raka, a iako su statistike alarmantne, postoje dobre vijesti. Stope incidencije padaju, a petogodišnje preživljenje raste

Limfom se može uspješno liječiti, ali unatoč tome to je vrlo ozbiljno stanje koje zahtijeva specijalistu i multidisciplinarni tim. Ako dobijete dijagnozu limfoma, najbolji savjet je pronaći stručnjaka specijaliziranog za limfome, koji će vam pružiti najnovije i najučinkovitije tretmane, što će pomoći u postizanju pozitivnog ishoda.

- Limfom je izraz za više desetaka karcinoma koji počinju u dijelu imunosnog sustava koji se naziva limfni sustav. Ovaj sustav tkiva, organa i krvnih žila sastoji se od organa, odnosno čvorića veličine zrna graška. Ovdje se skupljaju bijele krvne stanice, povezane žilama. Budući da je ovaj sustav raširen našim tijelom, karcinomi koji zahvaćaju limfni sustav mogu nastati u gotovo svakom dijelu tijela: od limfnih čvorova, u slezeni, koštanoj srži, timusu, krajnicima ili u probavnom traktu. Dvije glavne vrste su Hodgkinov limfom i Non-Hodgkinov limfom. Oko 90 posto ljudi s limfomom ima Non-Hodgkinov limfom - kaže dr. Azra Borogovac, hematologinja u Centru za rak Zaklade Lennar u City of Hope Orange County u Kaliforniji.


Znakovi limfoma

- Obično nema ranih znakova upozorenja na limfom, tako da se dijagnoza češće postavlja u kasnijim stadijima bolesti - kaže dr. Borogovac. Ističe da su simptomi raznoliki i uključuju: oticanje ili kvržice u limfnim žlijezdama, nadut trbuh, noćno znojenje, umor, vrućicu, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, svrbež kože ili osip.

- Budući da su ovi simptomi tako česti, dobro je otići na pregled kod liječnika, osobito ako imate više od jednog simptoma. Možda je najizrazitiji simptom limfoma kvržica u limfnim žlijezdama - obično u vratu, pazuhu i preponama. Te kvržice su kao guma i uglavnom su bezbolne, ali može postati bolno nakon konzumiranja alkohola. Kvržica bi s vremenom mogla postati veća ili bi se mogle pojaviti nove kvržice u blizini nje ili čak u drugim dijelovima tijela. No, većina povećanih limfnih čvorova, osobito kod djece, uzrokovana je infekcijom, bolni su na dodir, ali ako ne prolaze ili imate i druge simptome, javite se svom liječniku - savjetuje hematologinja.


Tko je u rizičnoj skupini

Osobe u dobi od 15 do 39 godina te stariji od 75 godina imaju veću vjerojatnost da će razviti Hodgkinov limfom, dok su Non-Hodgkinovi limfomi češći kod starijih. Općenito, muškarci imaju veću vjerojatnost da će razviti limfom nego žene, iako postoje podtipovi koji su češći kod žena - kaže dr. Borogovac.

Dodaje i da su neka istraživanja pronašla povezanost između zaraze virusima, poput humanog T-staničnog limfotropnog virusa i Epstein-Barrova virusa s određenim vrstama limfoma. Veći rizik imaju i osobe izložene visokim razinama ionizirajućeg zračenja te oni koji u obitelji imaju bliskog srodnika s limfomom.

Neke studije također sugeriraju da bi specifični sastojci u herbicidima i pesticidima mogli biti povezani s limfomom, ali još nije poznato kolike su razine potrebne za povećanje rizika od razvoja limfoma.

Linker
01. travanj 2024 03:38