U hladnim danima je poželjno koji put preskočiti tuširanje.
 Foto: iStock
6 razloga

Postoje situacije u kojima bismo trebali preskočiti tuširanje, evo koje su...

14. prosinac 2016.
Stručnjaci tvrde kako svakodnevno tuširanje može dodatno isušiti našu kožu, te ubiti zdrave bakterije.

Većina nas ima ritual svakodnevnog tuširanja, i iako je bitno održavati dobru higijenu, postoje trenuci kad je preskakanje tuširanja dobro. I naša koža će izgledati bolje. Naime, stručnjaci tvrde kako svakodnevno tuširanje može isušiti našu kožu, te ubiti zdrave bakterije.

- Koža ima puno tih 'dobrih bakterija' koje se prema njoj odnose zaštitnički i koje je štite od raznih infekcija - kažu doktori. Dodaju da tuširanjem ne ispiremo samo nečistoću, već remetimo mikrobnu ravnotežu

Koži treba predah

1. Kad je vani izrazito hladno

- Dugo tuširanje s jako toplom vodom može dovesti do 'pucanja' kože - kažu doktori te savjetuju da je u hladnim danima poželjno jedanput preskočiti tuširanje. Ako se baš morate istuširati, neka ono traje manje od 10 minuta. Preporučuje se mlaka voda, a izrazito je važno kasnije nanijeti hidratantnu kremu.

2. Nakon korištenja kreme za samotamnjenje

Razlog za preskanje tuširanja u ovom slučaju je čisto kozmetičke prirode. Tuširanje nakon nanošenja kreme za samotamnjenje može ukloniti DHA (Dihidroksiaceton, sastojak koji se koristi za samotamnjenje) i tako spriječiti stimulaciju melanocita. Drugim riječima, boja vam se neće primiti.

3. Ako imate dermatitis

Osobe koje pate od ove kožne bolesti (karakteriziraju je crvenilo i izraženi svrbež) trebali bi, kažu dermatolozi, izbjegavati dugo tuširanje s vrućom vodom.

- Takvo tuširanje će dodatnu isušiti veću suhu kožu, te je učiniti skloniju upalama i infekcijama - kaže dermatolog.

4. Nakon operacije

Naše tijelo u ovoj situaciji je ranjivije, te prebrzo tuširanje nakon operacije, kaže jedan američki doktor, može poremetiti proces oporavka.

5. Ako se uopće ne znojite

- Ako se nakon napornog dana niste uopće oznojili, a ne osjetite ni neugodan miris, nema potrebe za skakanjem pod tuš - kaže doktor. Dodaje da je sasvim u redu jedanput preskočit tuširanje. Naravno, pranje ruku je obavezno.

6. Koža vam je jako suha

U ovim zimskim mjesecima, većina muku muči sa suhom kožom. Stručnjaci tada savjetuju izbjegavanje predugog tuširanje, jer će je ono još više isušiti. Ako ste ljubitelji toga, vaša koža baš i neće biti presretna. Naime, na taj način uklanjate površinski masni sloj koji povezuje površinske stanice i čuva vlažnost kože.

Teme
Linker
12. ožujak 2023 08:26