U hladnim danima je poželjno koji put preskočiti tuširanje.
 Foto: iStock
6 razloga

Postoje situacije u kojima bismo trebali preskočiti tuširanje, evo koje su...

Stručnjaci tvrde kako svakodnevno tuširanje može dodatno isušiti našu kožu, te ubiti zdrave bakterije.

Većina nas ima ritual svakodnevnog tuširanja, i iako je bitno održavati dobru higijenu, postoje trenuci kad je preskakanje tuširanja dobro. I naša koža će izgledati bolje. Naime, stručnjaci tvrde kako svakodnevno tuširanje može isušiti našu kožu, te ubiti zdrave bakterije.

- Koža ima puno tih 'dobrih bakterija' koje se prema njoj odnose zaštitnički i koje je štite od raznih infekcija - kažu doktori. Dodaju da tuširanjem ne ispiremo samo nečistoću, već remetimo mikrobnu ravnotežu

Koži treba predah

1. Kad je vani izrazito hladno

- Dugo tuširanje s jako toplom vodom može dovesti do 'pucanja' kože - kažu doktori te savjetuju da je u hladnim danima poželjno jedanput preskočiti tuširanje. Ako se baš morate istuširati, neka ono traje manje od 10 minuta. Preporučuje se mlaka voda, a izrazito je važno kasnije nanijeti hidratantnu kremu.

2. Nakon korištenja kreme za samotamnjenje

Razlog za preskanje tuširanja u ovom slučaju je čisto kozmetičke prirode. Tuširanje nakon nanošenja kreme za samotamnjenje može ukloniti DHA (Dihidroksiaceton, sastojak koji se koristi za samotamnjenje) i tako spriječiti stimulaciju melanocita. Drugim riječima, boja vam se neće primiti.

3. Ako imate dermatitis

Osobe koje pate od ove kožne bolesti (karakteriziraju je crvenilo i izraženi svrbež) trebali bi, kažu dermatolozi, izbjegavati dugo tuširanje s vrućom vodom.

- Takvo tuširanje će dodatnu isušiti veću suhu kožu, te je učiniti skloniju upalama i infekcijama - kaže dermatolog.

4. Nakon operacije

Naše tijelo u ovoj situaciji je ranjivije, te prebrzo tuširanje nakon operacije, kaže jedan američki doktor, može poremetiti proces oporavka.

5. Ako se uopće ne znojite

- Ako se nakon napornog dana niste uopće oznojili, a ne osjetite ni neugodan miris, nema potrebe za skakanjem pod tuš - kaže doktor. Dodaje da je sasvim u redu jedanput preskočit tuširanje. Naravno, pranje ruku je obavezno.

6. Koža vam je jako suha

U ovim zimskim mjesecima, većina muku muči sa suhom kožom. Stručnjaci tada savjetuju izbjegavanje predugog tuširanje, jer će je ono još više isušiti. Ako ste ljubitelji toga, vaša koža baš i neće biti presretna. Naime, na taj način uklanjate površinski masni sloj koji povezuje površinske stanice i čuva vlažnost kože.

Linker
21. travanj 2024 21:08