Mnogi ponekad pate od privremene nesanice koja traje nekoliko dana ili tjedana. Uzroci su najčešće uobičajene životne situacije poput nekog stresnog događaja, emotivnog stresa, bolesti ili akutne boli, poremećaja u higijeni spavanja ili poremećaji dnevnog ritma.
 Getty Images/iStockphoto
VRLO OPASNO

Postoje čak 82 različita poremećaja spavanja, a od nesanice u Hrvatskoj pati oko 11 posto ljudi

Za zdravlje čovjeka nije važan samo dostatan broj sati sna, jednako važna je i njegova kvaliteta.

Nesanica nije samo vrlo neugodna nego i opasna. Studije pokazuju da kronična nesanica, odnosno manje od šest ili sedam sati sna na noć, povećava smrtnost, čak da je rizik veći nego kod pušenja, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca. Stoga je važno nesanici pristupiti vrlo ozbiljno


I povećana glad

Spavanje utječe na imunološki sustav, regulaciju hormona grelina i leptina važnih za regulaciju apetita, sitosti i gladi. Stoga kad je spavanje kratko, isprekidano i nekvalitetno možemo osjetiti povećanu glad i želju za hranom što može doprinijeti povećanju tjelesne mase.

Prema svjetskim istraživanjima postoje čak 82 različita poremećaja spavanja podijeljena u šest skupina, a vjeruje se da negdje od 30 do 50 posto ljudi ima neki od njih.

Istraživanja su pokazala da nesanicu u Hrvatskoj ima oko 11 posto ljudi. Prije ili poslije tijekom života imat će je barem njih 30 ili 40 posto.


ČITAJTE I: 10 zlatnih pravila da zaspite svaki put kad biste željeli i trebali!

Linker
24. travanj 2024 16:03