Moćna terapija!
 Getty Images/iStockphoto
Napredna tehnologija u službi zdravlja

Pospješuje oporavak nakon moždanog udara, smanjuje invaliditet i vraća izgubljene funkcije čime direktno utječe na kvalitetu života

Svake dvije sekunde netko u svijetu doživi moždani udar, a mnogi žive s njegovim posljedicama. No one se danas itekako mogu umanjiti. Što prije započeta rehabilitacija koja uključuje i robotske uređaje, intenzivira trening, motivirajuća je za bolesnika, a njezin učinak odmah je vidljiv

Moždani udar iznenadan je, nepredvidiv i svakog pogodi različito. Iako se može spriječiti zdravim životnim navikama i pravovremenim pregledima, u 85 posto slučajeva uzrokovan je ugruškom koji začepi krvnu žilu u mozgu. Moždani udar izravno oštećuje neurone u mozgu i ovisno koje je područje mozga zahvaćeno oboljeli nastavlja živjeti s fizičkim i emocionalnim posljedicama, koje uključuju poteškoće ili nemogućnost kretanja, obavljanja samostalnih zadataka, umor, depresiju, poteškoće s govorom...


Individualni plan oporavaka

Kvaliteta života nakon moždanog udara ponajviše može ovisiti o rehabilitaciji. Ako se s oporavkom započne što je prije moguće vrlo su velike šanse da će se u najvećoj mjeri vratiti izgubljene funkcije pokreta. Svaka osoba s moždanim udarom ima drugačiji tijek oporavka i zato je važno da on bude individualno kreiran i prilagođen svakom pojedinačnom bolesniku.

Najbolji učinak oporavka nakon moždanog udara postiže se individualnim pristupom i planom oporavka koji uključuje konvencionalnu fizioterapiju u kombinaciji s robotskom neurorehabilitacijom.

PERPEDES je najmoderniji robotski uređaj za rehabilitaciju nogu i hoda.

Povratak izgubljenih funkcija

Robotski i računalno potpomognuti uređaji ubrajaju se među najuspješnije metode u oporavku nakon moždanih trauma, ozljeda leđne moždine, mišićne distrofije, cerebralne paralize, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti...

Danas se smatraju najnaprednijom tehnologijom koja je u nekim europskim zemljama već standard u oporavku nakon moždanog udara. Pospješuje oporavak, smanjuje invaliditet i vraća izgubljene funkcije čime direktno utječe na kvalitetu života.

Dokazano je da više od 90 posto pacijenata uz robotski asistiranu neurorehabilitaciju ostvaruje značajno poboljšanje zdravstvenog stanja, povećani su tonus mišića i mišićna snaga, a smanjeni spazmi te je poboljšana koordinacija što dovodi do veće samostalnosti u svakodnevnom životu.

AMADEO je najnapredniji robotski terapijski uređaj prikladan za sve faze rehabilitacije prstiju i šake.

Mozak ponovno uči i pamti

Uspješnost robotske neurorehabilitacije temelji se na brojnim ponavljanjima pravilno izvedenih pokreta tijekom intenzivnog oporavka, a zahvaljujući neuroplastičnosti mozga terapija je vrlo uspješna. Naš mozak, naime, može stvoriti nove veze između stanica te ponovnim učenjem i pamćenjem remodelirati zdravi dio mozga da preume funkcije koje su bolešću izgubljene.

- U procesu rehabilitacije najvažniji je pacijent i njegova motiviranost i discipliniranost u izvođenju vježbi. Jednako je važan i fizioterapeut s iskustvom u rehabilitaciji neuroloških bolesnika. Robotski uređaji rehabilitaciju čine bržom i efikasnijom, kroz igru dodatno motiviraju bolesnika na učestalo vježbanje, a u kombinaciji s konvencionalnom fizioterapijom daju najbolje moguće rezultate oporavka. U Specijalnoj bolnici Arithera terapija je personalizirana, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji- robotskoj i računalno vođenoj neurorehabilitaciji - moguće je mjeriti njezin učinak i po potrebi je mijenjati - kaže dr. Anđelka Hajvaz, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici Arithera, koja ima šest vrhunskih robotskih uređaja namijenjenih rehabilitaciji i bržoj obnovi motorike s trajnim rezultatima.

Uz pomoć TYMO ploče mogu se izvoditi razne vježbe: sjedenje i stajanje, sa i bez pridržavanja.

Što se sve vježba

Danas postoje robotski terapijski uređaji pomoću kojih se vježba gruba i fina motorika, što omogućava da bolesnici u završnoj fazi rehabilitacije budu sposobni, primjerice, uzeti olovku u ruke i pisati. Postoje i uređaji kojima se vježbaju osnovne životne aktivnosti kao što su, primjerice, hodanje, hranjenje i odijevanje. Sofisticirani uređaj za rehabilitaciju šake i prstiju ima razne terapijske i mjerne aplikacije koje su dobre i za mjerenje spastičnosti. Robotskom neurorehabilitacijom šaka se priprema za vježbe pokretljivosti prstiju, radi se i na snaženju ruke. Što je veći broj ponavljanja, to je i oporavak u kraćem razdoblju.

Senzorni i multifunkcionalni aparati s brojnim “igricama” i mjernim aplikacijama registriraju i mjere, primjerice, hvat i opseg, a treniraju gornje i donje ekstremitete te cijelo tijelo.

Terapijska ploča za balans i ravnotežu može se postaviti tako da omogućuje vježbanje na stabilnoj ili nestabilnoj podlozi, u sjedećem ili stojećem položaju.

Robot za hod Perpedes, jedan je od najsuvremenijih robotskih aparata, postavljen je prvi put u središnjoj i jugoistočnoj Europi upravo u SB Arithera, imitira prirodne pokrete i aktivira potrebne mišiće. Primjerice, u 45 minuta hoda pacijent napravi 1200 pravilnih koraka, što potiče mozak na trajno pohranjivanje i učenje kako hodati.


Sadržaj nastao u suradnji sa Specijalnom bolnicom ARITHERA


Linker
16. travanj 2024 13:52