Kratko drijemanje može doprinijeti boljem životu kao što to čine vježbanje i kretanje.
 Foto: iStock
Zijevate li prečesto?

Pospanost tijekom dana može predvidjeti bolesti metabolizma

Istraživanje je pokazalo kako one osobe koje su tijekom dana drijemale manje od 40 minuta nisu povećale rizik od razvoja metaboličkog sindroma, no one koje su to činile duže od 90 minuta imaju 50,5 posto veći za rizik od metaboličkog sindroma.

Ukoliko dugo spavate preko dana ili se osjećate pospano tijekom dana velika je šansa da ćete razviti poteškoće s visokim krvnim tlakom, visok kolesterol, višak masnoća oko struka te visoku razinu šećera u krvi, a svi ovi simptomi utječu na povećani rizik od srčanih bolesti.

Metabolički sindrom

Ovi simptomi su kolektivno poznati kao metabolički sindrom. Spavanje je vrlo važno, a statistika pokazuje da neke osobe spavaju i premalo.

25% ljudi u SAD-u spava premalo, dok njih 10% pati od nesanice.

U 2015. godini na Sveučilištu Tokyo u Japanu provedeno je istraživanje pod vodstvom Tomohide Yamade. Rezultati pokazuju povezanost da drijemanje u trajanju od 60 minuta i više 82% povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a 27% povećava rizik od smrtnosti. A sve na temelju toga ako osoba drijema više od 40 minuta. U trenutnoj studiji dr. Yamada sudjeluje 307.237 osoba iz Azije i sa Zapada. Znanstvenici prikupljaju podatke o spavanju i drijemanju.

Zanimljiva statistika

Pitanja koja postavljaju sudionicima istraživanja su na primjer: Imate li poteškoća sa pospanošću tijekom dana? Odrijemate li tijekom dana? Spavate li tijekom dana? Dobivene odgovore znanstvenici su uspoređivali s podacima osoba koje su oboljele od metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i debljine. One osobe koje su drijemale tijekom dana manje od 40 minuta nisu povećale rizik od razvoja metaboličkog sindroma. Međutim, drijemanje u trajanju 90 minuta koreliralo je sa porastom od 50,5 posto za rizik od metaboličkog sindroma. Drijemanje manje od 30 minuta snižavalo je rizik.

Je li i debljanje posljedica?

Znanstvenici nisu pronašli povezanost između drijemanja i debljine iako je debljina jedna od simptoma metaboličkog sindroma. Dr. Yamada zaključuje: spavanje je vrlo bitno u životu svakog pojedinca, a drijemanje itekako može doprinijeti boljem životu kao i vježbanje i kretanje. Dr. Yamada se nada kako će ovo istraživanje doprinijeti da u budućnosti navike drijemanja mogu pomoći u otkrivanju predviđanja zdravstvenih problema.

Linker
11. travanj 2024 05:43