Dugo se raspravlja treba li pomicati sat, no možda vijest o štetnom utjecaju na zdravlje nešto promijeni
 Foto: iStock
Brojke ne lažu

Pomicanje sata povećava rizik od moždanog udara

Uz prekomjernu tjelesnu težinu, pušenje, konzumaciju alkohola i fizičku neaktivnost, postoji još jedan bitan faktor koji utječe na zdravlje, prije svega na moždani udar

Bliži nam se ljetno računanje vremena kada kazaljke na satu pomičeno sat vreman unaprijed, a rezultati studije u Finskoj pokazuju da bismo možda trebali ozbiljnije razmisliti o dokazano štetnom utjecaju na zdravlje. Naime, istraživanje na Sveučilištu Turku u Finskoj otkrilo je da pomicanje sata jedan sat unaprijed ili unatrag može povećati rizik za ishemični moždani udar, na koji otpada 85% svih udara. Jedan od najčešćih uzroka je začepljenje krvne žile ugruškom krvi (trombom) koji nastaje u arteriji ošrećenoj aterosklerozom.

Rizični faktori za moždani udar su poznati - alkohol, pušenje, debljina, fizička neaktivnost, a navedenom studijom listi rizika dodan je još jedan - ljetno/zimsko računanje vremena.

U istraživanju pod vodstvom dr. Joria Ruuskanena korišteni su podaci 3.033 osobe hospitalizirane u tjednu nakon pomicanja sata i ti su podaci uspoređeni sa stopom moždanih udara u grupi od 11.801 pacijenta hospitaliziranih dva tjedna prije i 2 tjedna poslije pomicanja sata.

Utječe na etiologiju udara

Rezultati, predstavljeni na godišnjem sastanku američkog udruženja neurologa, prenosi Medical News Today, pokazali su da je stopa moždanih udara 8% viša u prva dva dana nakon pomicanja sata, a nakon dva dana vraća se na uobičajenu razinu.
Za oboljele od raka rizik je bio još i veći. Naime, 25% je veća vjerojatnost da će moždani udar imati baš neposredno nakon pomicanja sata u usporedbi s ostalim razdobljima u godini. Također, rizik je 20% veći i za starije od 65 godina. Već ranije su neka istraživanja otkrila da je, primjerice, šansa za ishemični udar 55% viša između ponoći i 6 sati ujutro u usporedbi s drugim dobima dana što ukazuje da je na neki način vrijeme važno u etiologiji udara, a sada je po prvi put istraživano ljetno/zimsko računanje vremena kao rizičan faktor za moždani udar.

Stres za organizam

Veza još nije sasvim jasna, no prepostavlja se da pomicanje biološkog ritma za sat vremena predstavlja veliki stres za organizam koji se “podešava i baždari” polako i postupno tijekom cijele godine. Da pomicanje sata ima nepovoljan utjecaj na ritam spavanja, a on opet na autonomni živčani sustav i pojačanje upalnih procesa što se povezuje s povećanjem rizika ua udar, potkrepljuje i jedno istraživanje znanstvenika s KBC-a Split koje je objavljeno u časopisu Chronobiology International. Rezultati su pokazali da se, prelaskom na ljetno računanje vremena, tijekom prva četiri radna dana, rizik nastanka infarkta u populaciji povećava oko 30 posto, najviše u ponedjeljak te je nešto veći u muškaraca.

Linker
20. travanj 2024 10:19