I dojilje i dojenčad imaju koristi od njega jer potiče izlučivanje mlijeka, a njegovo umirujuće djelovanje tijekom dojenja prelazi i na bebu.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Pomaže srcu, pobjeđuje migrenu, a od njega i dojilje imaju više mlijeka

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

ANIS

(anason, aniž, onajz, slatki janež, slatki komorač - Pimpinella anisum)

Jednogodišnja biljka, visoka do 50 cm. Prizemni su listovi okruglasti, nazubljenog ruba, stabljični su perasti. Cvate od srpnja do rujna; sitni bijeli cvjetovi udruženi su u štitaste cvatove. Plodići su okruglasto jajasti. Pradomovina anisa vjerojatno je Bliski istok. Otuda se već u davna vremena proširio diljem Europe. Budući da voli vapnenačku podlogu i sunčana staništa, najbolje mu odgovara Sredozemlje. Uzgaja se kao začinska i ljekovita biljka, a u Hrvatskom primorju susrećemo je i kao podivljalu. Cijela biljka obiluje mirisnim i ljekovitim eteričnim uljima.

Ljekovita svojstva i primjena

Ljekoviti su prvenstveno plodovi, koji se skupljaju u jesen. Također su ljekoviti svi dijelovi biljke, pa se korijen skuplja u proljeće, a stabljika s cvjetovima i listovi skupljaju se tijekom ljeta.

Anis uspješno pomaže kod brojnih bolesti:

  • potiče rad srca i različita izlučivanja (mokraće i nepotrebnih tvari u tijelu);
  • pojačava rad živaca, a posebno kralježne moždine;
  • štiti od različitih infekcija;
  • primjenjuje se kod probavnih smetnji i popratnih teškoća;
  • liječi migrenu i vrtoglavicu;
  • liječi bolne menstruacije, katar dišnih organa, bronhitis, hripavac, astmu;
  • poboljšava slabu cirkulaciju;
  • rješava problem suviše masne kože i pomanjkanje mlijeka u dojilja.

ČAJ - 1 čajna žličica mljevenog ploda anisa. Ovaj čaj djeluje povoljno na sve prije navedene tjelesne funkcije. Nakon tri tjedna pijenja napravi se stanka tjedan dana pa se, po potrebi, terapija ponavlja.

ČAJ - 2 čajne žličice listova i cvjetova anisa preliju se sa 1/4 litre vrele vode i ostave 10 minuta; popije se toplo, tijekom dana u malim gutljajima kao lijek protiv svih bolesti nastalih zbog slabe probave, kao i protiv kašlja, astme, bronhitisa i slabe cirkulacije.

ČAJ - u jednu šalicu vrele vode stave se dvije čajne žličice miješanih svih dijelova anisa i pije se dvije večeri prije spavanja. Naredne dvije večeri uzima se po jedna šalica na isti način priređenog čaja od čajne mješavine: u jednakim dijelovima anis, narančin cvijet, cvijet ružmarina i lipe. Izmjenjivanjem tih čajeva liječi se masna koža, ona postaje normalna i prekrasna.

ČAJ - jedna šalica čaja anisa pije se jednu večer prije spavanja, a drugu se večer pije šalica čaja od mješavine jednakih dijelova lipe i narančinih cvjetova; ta se dva čaja i dalje izmjenjuju u svrhu liječenja masne kože i poljepšavanja tena.

ČAJ - 5 velikih žlica istucanih ili krupno samljevenih anisovih plodića prelije se 1 litrom vrele vode i ostavi 10 minuta; procijedi se i pije po jedna šalica prije jela. To je izvanredan lijek koji potiče probavu, a djeluje i protiv bolnih menstruacija.

ZAČINSKA MJEŠAVINA - samelju se i izmiješaju u jednakim dijelovima plodići anisa, kima i koromača i dodaju se raznim jelima, tjestenini, kruhu, juhi i salatama. Ova začinska mješavina potiče probavu, a djelotvorna je i protiv svih navedenih bolesti.

Linker
17. travanj 2024 11:19