Nije bez razloga na glasu kao zdrava hrana
 Getty Images/iStockphoto
Pun dobrobiti

Pomaže snižavanje tlaka, cijeljenje rana i zdravlje crijeva. I još je na vrhu liste voća s najmanje pesticida!

Naročito je bogat nutrijentima, odličan je izvor C vitamina, antioksdansa i vlakana. Uz sve to, sadrži malo kalorija

Kivi, ili Kineski ogrozd, originalno raste u kini, a naročito je bogat nutrijentima dok istodobno sadrži malo kalorija. Jedna je učiteljica nakon povratka iz Kine donijela tu voćku na Novi Zeland, čiji su je stanovnici nazvali „kiwi“ po istoimenoj ptici koja je jedan od zaštitnih znakova Novog Zelanda. Kivi je na glasu kao zdrava hrana zbog visokog udjela C vitamina, no bogat je i drugim nutrijentima koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, ubrzavanju cijeljenja rana, održavanju zdravlja crijeva i još mnogo toga.

Što sve sadrži

Kivi je odličan izvor C vitamina, antioksdansa i vlakana. Antioksidansi, među kojima su i C vitamin, lutein i zeaksantin, pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje tijelo stvara u metaboličkim i drugim procesima. Ukoliko se u tijelu nakupi previše slobodnih radikala, oni mogu izazvati oksidacijski stres, a on za posljedicu može imati razna oštećenja koja mogu dovesti do razvoja srčanih bolesti ili raka. Antioksidansi mogu pomoći da zaštitite tijelo od slobodnih radikala.

Za zdravu kožu

Vitamin C doprinosi stvaranju kolagena, ključne komponente u stanicama i organima cijelog tijela, uključujući i kožu. Vitamini jačaju i sposobnost cijeljenja rana. Istraživanje iz 2019. je pokazalo da uzimanje oralnih suplemenata s kolagenom jača elasticitet kože, povećava hidriranost te smanuje bore. Iako uzimanje suplemenata nije isto što i unos vitamina C putem kivija, konzumacija tog voća i dalje može mnogo pomoći u održavanju lijepe i zdrave kože. Jedan kivi teži oko 69 grama, a sadrži 64 mg vitamina C, što je 71 do 85 posto dnevne potrebe tog vitamina. Kivi sadrži i tokoferol ili vitamin E, čija antioksidalna svojstva pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu.

Istraživanje iz 2011. je pokazalo da kivi ima pozitivan učinak na kvalitetu sna, a znanstvenici pretpostavljaju da je to zbog antioksdiansa i serotonina koje sadrži.

Za zdravo srce i optimalan krvni tlak

Kivi sadrži vlakna, kalij i antioksidanse – a sve to je korisno za zdravlje srca. Američko udruženje za srce potiče ljude da povećaju unos kalija, a smanje unos natrija. Kalij pomaže u opuštanju krvnih žila, a time i u kontroli krvnog tlaka. Jedan kivi sadrži oko 215 mg kalija ili gotovo 5 posto dnevne potrebe. Istraživanje iz 2017. je pokazalo da ljudi koji konzumiraju veliku količinu vlakana imaju niži rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti te da imaju manju razinu takozvanog lošeg kolesterola. Jedan kivi ima oko 2 g vlakana ili 6 do 9 posto dnevne potrebe.

Visok unos kalija može pomoći i u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Za prevenciju raka

Američki nacionalni institut za rak upozorava da visoka razina slobodnih radikala u tijelu može uzrokovati oštećenja DNK koja za posljedicu mogu imati razvoj raznih tipova raka. Kivi sadrži niz antioksidansa koji pomažu u ukalnjanju slobodnih radikala iz tijela. No, to je samo jedan način na koji ovo voće može pomoći u prevenciji raka. Prema nekim istraživanjima, osobe koje unose mnog vlakana, naročito onih iz voća i žitarica, imaju manji rizik za razvoj raka debelog crijeva i rektuma u odnosu na one koji unose malo vlakana.

Za prevenciju zatvora

Istraživanje iz 2019. je pokazalo da, kad zdrave osobe jedu kivi, njihovo tanko crijev bolje zadržava vodu, što dovodi do učestalijeg pražnjenja i mekše stolice. Autori studije su zaključili da bi kivi mogao biti prirodna alternativa medicinskim laksativima za osobe koje imaju problem sa zatvorom.

Protuupalni učinak: Protein KWL1 ili kiwellin prisutan u kiviju ima protuupalno djelovanje.

Tijekom trudnoće

Kivi sadrži folate koji su ključni za dijeljenje stanica. Tijekom trudnoće se trudnicama savjetuje dodatno uzimanje folata zbog zaštite ploda od razvoja nekih anomalija. Jedan kivi sadrži oko 17,2 mikrograma folata ili nešto više od 4 posto dnevne potrebe odrasle osobe.

Za zdrave kosti

Kivi sadrži vitamin K i tragove kalcija i fosfora, a svi ti nutrijenti doprinose zdravlju kostiju. Odgovarajući unos vitamina K pomaže u prevenciji osteoporoze.

Evo nekoliko savjeta kako da uključite kivi u svakodnevnu prehranu:

  • Napravite jestive čašice od kivija tako da prerežete kivi napola, neoguljen, te žličicom pojedete svaku polovicu.
  • Napravite voćni koktel od kivija, ananasa, manga i jagoda.
  • Napravite zeleni smoothi od kivija, špinata, jabuke i kruške.
  • Smrznete kriške kivija i pojedite ih kao užinu ili desert nakon obroka za vrlo vrućih dana.
  • Ploške kivija dodajte u salatu pripremljenu od špinata, oraha, suhih brusnica, jabuke narezane na kockice, feta sira i blagog preljeva od vinskog octa.

Kivi ima i neke rizike za zdravlje

Neki nutrijenti iz kivija mogu imati interakcije s lijekovima ili izazvati neke druge neželjene pojave.

  • Beta blokatori

To su lijekovi koje liječnici često prepisuju srčanim bolesnicima. Oni mogu dovesti do porasta razine kalija u krvi pa bi osobe koje ih uzimaju trebale paziti na unos kalija u organizam.

  • Problemi s bubrezima

Prekomjeran unos kalija može biti štetan za osobe koje imaju narušenu normalnu bubrežnu funkciju. Ukoliko bubrezi ne mogu izlučiti višak kalija iz krvi, može doći do pojave komplikacija opasnih po život.

  • Lijekovi za razrjeđivanje krvi

Osobe koje boluju od srčanih bolesti mogu uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi, poput warfarina. Kivi sadži priličnu količinu vitamina K koji može utjecati na djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi. Svi oni koji uzimaju te lijekove trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što povećaju unos namirnica bogatih vitaminom K.

  • Alergije

Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na kivi. U slučaju da dođe do pojave mjehurića, osipa ili otoka nakon konzumacije kivija, odmah potražite liječničku pomoć. Teška alergijska reakcija može dovesti do po život opasne anafilakse.

I za kraj, još jedna korisna informacija koja ide u prilog ovom voću: neprofitna organizacija Environmental Working Group prošle je godine uvrstila kivi na takozvanu Clean Fifteen listu, odnosno popis voća koje sadrži najmanju količinu pesticida.

Linker
19. travanj 2024 22:21