FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Pomaže li vitamin B12 kod stalnog umora?

Simptomi koje navodite (umor i nedostatak apetita) najčešće su znak da s organizmom nešto nije u redu - ili ste pod stresom ili se radi o nekom organskom sindromu


Može li mi vitamin B12 pomoći ako osjećam umor i gubitak apetita?

Nina Z., Samobor


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Vitamin B12 (cijanokobalamin) ima brojne metaboličke funkcije u organizmu, važan je za prehranu svih stanica i sprečava anemiju. Unosi se hranom, njegov je nedostatak rijedak, no javlja se kod vegetarijanaca koji ne konzumiraju ribu ni mliječne proizvode (ovog vitamina nema u biljkama). Nadomještanje ozbiljnog manjka vitamina B12 (obično u injekcijama) provodi se u slučaju kada se manjak ovog vitamina dijagnosticira (prilikom izvođenja rutinskih pretraga krvi na anemiju), a često se koristi u dodacima prehrani, u kombinaciji s drugim vitaminima B-skupine. Ne navodite svoju dob, prehrambene navike te bolujete li od kakve bolesti, no simptomi koje navodite (umor i nedostatak apetita) najčešće su znak da s organizmom nešto nije u redu - ili ste pod stresom ili se radi o nekom organskom sindromu. Ako se stres kao uzrok može isključiti, trebali biste provjeriti svoje zdravstveno stanje kod liječnika. Može vam se preporučiti preparat koji sadrži sve vitamine B-skupine (sadrži B1, B2, B3, B5, B6 - piridoksin, B7 - biotin ili vitamin H, B9 - folnu kiselinu te vitamin B12 - cijanokobalamin). Tako se održava preporučeni dnevni unos za pojedine vitamine iz te skupine te im se omogućuje optimalno djelovanje na organizam s obzirom na to da se njihove funkcije međusobno nadopunjuju."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. travanj 2024 08:33