Najčešće korištena metoda kod dijabetesa koja uključuje električni impuls u igle.
 Foto: Istock
Dobri rezultati

Pomaže li akupunktura u tretiranju simptoma dijabetesa

Istraživanja pokazuju da može biti učinkovita u podizanju osjetljivosti organizma na inzulin i u smanjenju boli.

Akupunktura, tradicionalna istočnjačka tehnika, pokazala se uspješnom u tretiranju simptoma dijabetesa. Broj posjeta akupunkturnim centrima utrostručio se u posljednjem desetljeću.

Znanstvena istraživanja pokazuju da je akupunktura učinkovita u podizanju osjetljivosti organizma na inzulin. Istraživanje na štakorima u Kini pokazalo je da nakon tri tjedna tretmana imaju niže razine glukoze u krvi, više razine inzulina i poboljšanu intoleranciju glukoze.

Elektroakupunktura pokazuje dobre rezultate u podizanju inzulinske osjetljivosti organizma. U kombinaciji s lijekovima, kao što je metformin, učinak je još bolji. Istraživanja se nisu bavila mehanizmom na koji točno djeluje akupunktura, no bavila su se vrstama akupunkture u tretiranju dijabetesa.

Tri su se pokazale dobrima:

ZGLOB - GLEŽANJ

Duboka stimulacija iglama živaca u zglobu i gležnju pomaže kod perifernog neuritisa.

ELEKTROAKUPUNKTURA

Najčešće korištena metoda kod dijabetesa koja uključuje električni impuls u igle. Nekoliko je istraživanja pokazalo učinak u smanjenju boli kod dijabetičke neuropatije i kontrole glukoze u krvi.

BILJNA AKUPUNKTURA

Moderna tehnika koja uključuje injektiranje ljekovitog bilja u akupunkturne točke, a može biti korisna za održavanje dobre razine glukoze u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Iako mnogi pogrešno vjeruju da je ubadanje tankih iglica u kožu bolno, akupunkturni tretman je bezbolan, a često se koristi upravo za uklanjanje kronične boli te nema nuspojava.

Svakako obavijestite svog liječnika o primjeni komplementarnih tretmana.

Linker
15. travanj 2024 21:11