Tek jedan malo bolji pogled može vam puno toga reći.
 Foto: iStock
A govori i više nego što mislimo...

Pogled u ogledalo - ŠTO NAM TO GOVORI LICE

Svaki čovjek dobro pozna svoje lice, no, pobližim promatranjem može se vidjeti mnogo više od samog izgleda lica i saznati kakvog ste zdravlja, samo ako znate što gledate, odnosno tražite.

Svaki čovjek dobro pozna svoje lice, jer svakoga se dana bar nakratko pogledamo u ogledalo. No, pobližim zagledavanjem i promatranjem može se vidjeti mnogo više od samog izgleda lica i saznati kakvog ste zdravlja, samo ako znate što tražite.

ŽUĆKASTA KOŽA I OČI

To je žutica. Nastaje kada jetrene stanice jednostavno ne mogu izlučivati bilirubin - prirodni nusproizvod koji nastaje smanjivanjem broja crvenih krvnih stanica u jetri - onom brzinom kojom se stvara. Ako jetra dobro ne funkcionira ili se prolaz žuči začepi, bilirubin se nakuplja u krvi. Žutica je uobičajena i obično bezopasna kod beba rođenih prije 38. tjedna jer njihova jetra nije dovoljno zrela da radi kako treba. Kod odraslih osoba žutica, međutim, može biti znak ozbiljnijih stanja poput virusnih infekcija (hepatitis, mononukleoza), problema s jetrom, žuči ili gušteračom, a može nastati i zbog pretjerivanja s alkoholom.

MADEŽI

To su mrlje ili izrasline, često tamne boje. U većini slučajeva zbog njih se ne treba brinuti, ali ih treba redovito kontrolirati i provjeravati mijenjaju li oblik, jer promjene mogu biti znak opasnih bolesti poput melanoma.

Kako biste pratili promjene u madežu, slijedite ABCDE pravila

  • A (asimetričan) Je li oblik različit na svakoj strani?
  • B (borders) Ima li nejednolike, isprekidane ili nejasne rubove?
  • C (colors) Mijenja li boju? Sumnjivi madež ima više boja i nijansi.
  • D (diameter) Je li veći od zrna graška?
  • E (evolution) Mijenja li izgled? U sumnjivom madežu nastaju promjene oblika, boje i veličine.

Ako je odgovor potvrdan na bilo koje od ovih pitanja, posjetite liječnika.

ČIREVI

Ako su oko usnica, najvjerojatnije se radi o ranicama uzrokovanim virusom herpesa tipa 1. Nakon što jednom dobijete virus, on u organizmu ostaje doživotno i izbije kad je imunitet oslabljen, ako ste bolesni, zabrinuti, premoreni ili uslijed predugog boravka na suncu. Obično se nakon nekoliko dana sami povuku, ali ako se često pojavljuju, dobro je posjetiti liječnika.

ISPUCANE USNE

S vremena na vrijeme svatko može imati suhe ili ispucane usnice, posebno zimi. Redovita njega i mazanje balzamima zaštitit će ih i pomoći im da zadrže vlagu. Ponekad suhe usnice mogu upućivati i na zdravstvene probleme poput dehidracije i znak su da tijelo nema dovoljno vode. Mogu se javiti i kao alergijska reakcija ili reakcija na lijek, poput steroida.

LEPTIRASTI OSIP

Većina osipa koji se pojave na licu nije opasna i obično prolaze sami od sebe, ali kada osip pokriva oba obraza u obliku leptira, riječ je o lupusu. To je autoimuna bolest u kojoj imunosni sustav postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. Mogu se javiti simptomi kao što su upala, otekline, krutost zglobova, a prsti postaju plavi na hladnoći. Obratite se liječniku ako imate nerazjašnjen osip, osobito ako se javlja sa spomenutim simptomima.

DLAKE NA NEUOBIČAJENIM MJESTIMA

Muškarcima starenjem počinju rasti dlake oko ušiju, na obrvama i nosu, a ženama na bradi. Kod mlađih žena dlake na licu mogu biti znak sindroma policističnih jajnika, a to je stanje zbog kojeg je teže zatrudnjeti.

OPUŠTENI OČNI KAPAK

Liječnici ga zovu ptoza ili blefaroptoza, a radi se o spuštenosti gornje vjeđe na jednom ili oba oka. U težim slučajevima kapak može potpuno blokirati pogled. Može biti urođeno ili nastati tijekom života. Uglavnom je stanje bezopasno, ali može ukazivati i na problem sa živcima ili mozgom. Posjetite liječnika ako se stanje dogodi naglo te ako imate dvostruku sliku, slabe mišiće, teško gutate ili imate glavobolju, jer to sve mogu biti znakovi moždanog udara.

Foto: iStock
Ne gledajte na ogledalo kao na neprijatelja, neka vam bude saveznik.

PARALIZA JEDNE STRANE LICA

Ako ne možete pomaknuti dio tijela, odmah potražite medicinsku pomoć. Ali ako nemate drugih simptoma, vjerojatno je to Bellova paraliza. Ne zna se točan uzrok, no smatra se da je krivac virus koji pritisne živac koji kontrolira mišiće na licu i onemogućuje funkcije: treptanje, zatvaranje oka, smijanje, mimiku. Obično se ne radi o ozbiljnom problemu i stanje se poboljšava za tri do šest mjeseci.

PARALIZA LICA S DRUGIM SIMPTOMIMA

Odmah se obratite liječniku ako primijetite bilo koji od sljedećih znakova: donji dio lica odjednom je paraliziran, osjećate nestabilnost ili slabost u rukama ili nogama, nerazgovijetno govorite, imate dvostruke slike, vrtoglavicu ili problem s gutanjem jer je to vjerojatno znak moždanog udara.

ŽUTE MRLJE NA KAPCIMA

Riječ je o naslagama masti i kolesterola koje se nakupljaju u vjeđama, a stručan naziv za te žućkaste tvorbe je ksantelazma. Nisu opasne ni bolne i mogu se ukloniti, ponajviše iz estetskih razloga, ali mogu ukazivati na to da imate veću vjerojatnost za bolesti srca ili srčani udar, stoga je dobro kontrolirati kolesterol i redovito provjeravati zdravstveno stanje.

OTEČENE OČI

Prostor ispod očiju može se napuniti tekućinom pa one izgledaju otečeno. Zbog vrućine i vlage u zraku tijelo zadržava više vode pa to može utjecati i na stanje očiju. Uzrok može biti i nedostatak sna, previše slane hrane i hormonalne promjene. Često se javljaju sa starenjem jer slabe i mišići koji podupiru kapke. Ako su vam oči uz to crvene i svrbe, to može biti znak alergijske reakcije na hranu, pelud, šminku, mirise, sredstva za čišćenje ili posljedica upale očiju.

MELAZMA

To je poremećaj koji uglavnom zahvaća lice, pojavljuju se sivo-smeđe pigmentirane mrlje. Liječnici ne znaju točno zašto se javlja, ali može biti uzrokovano stanjima poput trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula. U tim slučajevima melazma često prolazi sama, nakon što žena rodi ili prestane uzimati kontraceptive. U nekim slučajevima može trajati godinama, a od pomoći su tretmani poput kemijskog pilinga ili lijekovi.

GUBITAK KOSE

Ako gubite trepavice ili obrve te cijele pramenove kose, to je znak stanja pod nazivom alopecija areata. Događa se kad imunosni sustav pogrešno napada folikule kose. Uzrok može biti kronični stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa, infekcije... U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tijekom dva do tri mjeseca.

Linker
18. travanj 2024 14:06