Znate li koji su rizični čimbenici?

 SHUTTERSTOCK
najraniji znakovi

Pogađa svaku petu ženu, a ovih sedam suptilnih simptoma će rijetko tko pripisati baš moždanom udaru

Češće pogađa žene i za njih je smrtonosniji, ali u 80 posto slučajeva može se spriječiti. Moždani udar hitno je stanje koje zahtijeva žurni dolazak u bolnicu, no još se nedovoljno prepoznaju manje tipični simptomi u žena

Jedna od pet žena dobit će moždani udar, i iako se može dogoditi svakome u svakoj dobi, žene su ranjivije. Informiranjem i edukacijom žena nastoji se upozoriti na specifične simptome, čimbenike rizika i pogubne posljedice njihova zanemarivanja te na nužnost promjene načina života jer se 80 posto moždanih udara ipak može spriječiti.

U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6000 umrlih svake godine, a među njima je čak 60 posto žena.


Rjeđi oblici češći u žena

- U posljednjih nekoliko godina smrtnost od moždanog udara je konstantna, unatoč pandemiji covida. Od njega umire oko 2000 muškaraca i 3000 žena u Hrvatskoj. Većinom se radi o ishemijskom moždanom udaru, rjeđe o hemoragijskom, ali žene češće imaju i druge, rjeđe vrste moždanog udara. Većina se moždanih udara može spriječiti regulacijom čimbenika rizika. Stoga je potrebno osvijestiti te najčešće rizike i utjecati na životni stil prestankom pušenja, povećanom fizičkom aktivnošću, redukcijom tjelesne težine, zdravom prehranom koja uključuje mnogo povrća, voća, nemasnog mesa i ribe, smanjenjem soli i šećera u prehrani te prepoznavanjem i liječenjem hipertenzije, dijabetesa i dislipidemija. Na žene neki čimbenici rizika imaju i veći utjecaj nego na muškarce. Uz to što se u žena češće pojavljuju neki rjeđi oblici moždanog udara, žene su podložnije autoimunim i upalnim bolestima krvnih žila (ali i drugim oblicima bolesti krvnih žila). Stoga je izuzetno važna briga o vlastitom zdravlju - navodi prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

image

prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Sa suradnicima je najvažnije odrednice ženskog zdravlja u prevenciji i liječenju moždanog udara sažela u novoj knjizi "Prevencija moždanog udara kod žena", koja je nedavno objavljena u nakladi izdavačke kuće Slap.

Najopćenitiji znakovi koji upućuju na moždani udar i hitnu reakciju kriju se u akronimu GROM - nesuvisao govor, slabost u ruci, oduzetost lica ili tijela, a minute su ključne za preživljenje.

Međutim, žene mogu osjetiti i suptilnije rane znakove moždanog udara koje možda neće pripisati moždanom udaru, poput zamora, konfuzije, opće slabosti, zamagljenog vida ili dvoslika, mučnine i povraćanja. Također, nagli početak jake glavobolje bez očitog uzroka još je jedan simptom koji može ukazivati na intrakranijalno krvarenje.


Više istraživanja

O posebnostima moždanog udara kod žena posljednjih godina vodi se i više istraživanja. Naime, osim što je nedovoljno prepoznat i liječen, moždani udar u žena je i nedovoljno istražen.

- Moždani udar kod žena može se smatrati zasebnim entitetom zbog brojnih razlika u usporedbi s muškarcima, uključujući specifične epidemiološke, etiološke i ishodne značajke, zajedno s jedinstvenim patofiziološkim mehanizmima. Moždani udar je drugi uzrok smrti kod žena širom svijeta sa spolno specifičnim uzrocima kao što su trudnoća, postporođajno razdoblje, oralna kontracepcija i migrena. Isto tako, zamjensko liječenje hormonima u starijih žena ne preporučuje se s obzirom na povećani tromboembolijski rizik koji stvara. Nakon moždanog udara žene imaju lošiju kvalitetu života u usporedbi s muškarcima, a to se može pripisati dobi, težem moždanom udaru, ovisnosti prije moždanog udara i depresiji. Najnoviji podaci koji se odnose na najnovija epidemiološka istraživanja otkrivaju pomak u trendovima s porastom učestalosti moždanih udara kod mladih žena - kaže Quentin Thomas iz Odjela za opću, vaskularnu i degenerativnu neurologiju Sveučilišne bolnice u Dijonu i voditelj istraživanja "Moždani udar u žena - kada je spol važan" iz 2021. godine. Naime, računa se da žene između 20 i 40 godina dvostruko češće dožive moždani udar nego muškarci iste dobi, ali i sve više žena nego muškaraca ima moždani udar kasnije u životu. Uz to, više će žena nego muškaraca imati još jedan moždani udar nakon prvog udara u sljedećih pet godina. Žene imaju i specifične čimbenike rizika koji uključuju gestacijski dijabetes ili preeklampsiju u trudnoći, korištenje hormonske kontracepcije uz pušenje i primjenu hormonske terapije u menopauzi. Također migrena s aurom, dijabetes i fibrilacija atrija kod žena predstavljaju veći rizik za moždani udar nego kod muškaraca.


Rizični čimbenici za moždani udar u žena

  • prekomjerna tjelesna težina
  • pušenje
  • tjelesna neaktivnost
  • neadekvatna prehrana
  • uzimanje kontracepcijskih pilula
  • hormonska nadomjesna terapija
  • trudnoća
  • migrena
  • srčana aritmija


Jedinstveni rizici za žene

I u Klinici Cleveland ističu da su hormonalne promjene, trudnoća i uporaba kontracepcijskih pilula razlog zašto za žene vrijede posebne smjernice za prevenciju moždanog udara prilagođene posebno za njih. Primjerice, Američko udruženje za srce i Američko udruženje za moždani udar od 2014. navode poseban skup rizika za moždani (i srčani) udar koji su jedinstveni kod žena. Neke od komplikacija koje mogu povećati rizik od moždanog udara i srčanih bolesti kod trudnica uključuju povišeni krvni tlak tijekom trudnoće, gestacijski dijabetes i preeklampsiju, ozbiljno stanje krvnog tlaka i visoke razine proteina u mokraći.

- Povišeni krvni tlak u trudnoći stanje je koje je najčešće povezano s hemoragijskim i ishemijskim moždanim udarom kod žena koje su trudne ili su tek rodile. Ako tijekom trudnoće počnete osjećati glavobolje, to može biti prvi znak preeklampsije i drugih stanja koja uzrokuju sužavanje krvnih žila u mozgu. Nemojte zanemariti ove glavobolje i odite liječniku - savjetuje neurologinja dr. Dolora Wisco iz Cerebrovaskularnog centra Klinike Cleveland. Ističe da ako ste doživjeli hipertenziju prije trudnoće, izloženi ste većem riziku od hipertenzije tijekom trudnoće.

- U postporođajnom razdoblju, dakle nedugo nakon poroda, također češće viđamo niz drugih krvnih ugrušaka i vaskularnih poremećaja koji mogu dovesti do moždanog udara, uključujući krvni ugrušak u jednoj od vena mozga. Zapravo, nedavno istraživanje (2022.) pokazalo je da je razdoblje najvećeg rizika za moždani udar u trudnica netom prije poroda i neposredno nakon njega - od otprilike jednog dana prije do dva tjedna nakon poroda - kaže dr. Wisco.

Savjetuje i da se obratite liječniku ako imate jednu ili više komplikacija koje bi vas mogle dovesti u veći rizik od moždanog udara. Mogućnosti prevencije uključuju niske doze aspirina i druge lijekove na recept. Postoje određena stanja u kojima hormoni koji se koriste u kontracepcijskim pilulama mogu povećati rizik od moždanog udara. Konkretno, ako imate visoki krvni tlak, dijabetes, pretilost, pušite ili ste doživjeli cerebralnu vensku sinusnu trombozu (rijedak krvni ugrušak u jednoj od vena mozga), trebali biste se detaljno konzultirati sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati kontracepciju. Najbolji način da smanjite rizik za moždani udar je smanjiti faktore rizika na koje možete djelovati, u prvom redu prestati pušiti i održavati krvni tlak u granicama normalne. Osobe koje imaju dijabetes ili predijabetes trebale bi nastojati što više vremena u danu biti u poželjnim vrijednostima glukoze u krvi.


ČITAJTE I: VIDEO Ana-Maria je s 23 godine pretrpjela čak dva moždana: Ponovo sam učila hodati i pisati, a sada sam trudna


Kretanje i prehrana

Redovito kretanje i mediteranska prehrana bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, ribom, nemasnim mesom, maslinovim uljem... pomoći će unaprijediti opće zdravlje i smanjiti rizik za moždani udar. Također, mediteranska prehrana pomoći će i ublažiti simptome menopauze. Naime, neke su studije sugerirale da žene koje uzimaju hormonsku terapiju u menopauzi imaju povišen rizik od krvnih ugrušaka i moždanog udara. Smjernice objavljene u Europi 2022. stoga preporučuju upotrebu hormonske nadomjesne terapije prema individualnoj procjeni za svaku ženu s obzirom na njezine pojedinačne faktore rizika.

Linker
15. travanj 2024 20:42