Razmislite o korištenju staklene ambalaže za boce i posude koje koristite višekratno!
 Foto: iStock
Oznake koje ne čitamo

Plastičnu bočicu opet punite vodom? Ne biste trebali!

Kad popijete vodu iz plastične boce, ponovno u nju ulijete vodu? Ne biste trebali, jer je većina kupovnih plastičnih boca namijenjena za jednokratnu upotrebu.

Većina plastičnih boca ima oznaku PET i broj 1, a voda je u njima kod naknadnog punjenja podložna štetnim kemikalijama pod djelovanjem temperature, kisika i bakterija. Zato nije loše na dnu svake ambalaže potražiti trokut s brojem u sredini koji govori koliko je ambalaža štetna.

Ako namjeravate nositi bočicu vode sa sobom, neka bude staklena.

Ambalaža od polimera važan je materijal budućnosti, slažu se stručnjaci, a ono što može biti sporno za zdravlje su različiti dodaci, kemijski derivati - stabilizatori (koji osiguravaju izdržljivost), omekšivači (osiguravaju savitljivost), boje, antistatici i drugi dodaci koji štite polimere od utjecaja topline, apsorbiraju UV zračenje, imaju antimikrobnu i antistatičku funkciju, a mogu sadržavati određene teške metale koji mogu predstavljati prijetnju za zdravlje ako migriraju iz sistema jer su većina otrovi.

Problematična grupa su i ostaci procesa polimerizacije - monomeri i oligomeri koji mogu biti otrovni, a može doći do njihove interakcije i stvaranja novih nepoznatih kemijskih spojeva koji mogu štetiti zdravlju. No većina je ipak pod kontrolom nadležnih institucija i ne prelazi granicu koja bi bila opasna za zdravlje.

Linker
25. travanj 2024 04:10