Dobra je vijest da se većina ovih pojava lako liječi.
 Getty Images/iStockphoto
muke po alatu

PITAMO ZA PRIJATELJA Zašto se ovih devet loših stvari događaju dobrim penisima

Koji se muškarac ne bi zabrinuo ako primijeti ljuštenje kože na penisu, svrbež, crvenilo?

Koji se muškarac ne bi zabrinuo ako primijeti ljuštenje kože na penisu, svrbež, crvenilo? Takve pojave mogu zahvatiti svaki dio muških genitalija, uključujući glavić, tijelo penisa, frenulum (tanka kožna opna između kožice i tijela penisa), kožicu i mošnje. Dobra je vijest da se većina takvih pojava lako liječi.


Suha koža

Uzroci za pojavu suhu kože jednaki su za penis kao i za ostale dijelove kože. To može biti posljedica hladne vode, niske vlažnosti, pretjeranog izlaganja vrućoj vodi (koja uklanja više vlage s kože nego hladna voda) ili upotrebe jakih sapuna.


Alergije

Koža penisa može biti iritirana alergijskom reakcijom na neke sastojke ili materijale. Mogući krivci su lateks, spermicidi, deterdženti za rublje, lubrikanti, pa i materijal od kojeg je napravljena odjeća.


Trenje

“Natezanje majmuna” i slični izrazi slikovito dočaravaju koliko neki muškarci muče svoje penise iz dana u dan. Onda su im vjerojatno dobro poznate i posljedice takvog trenja. Pa umjesto da to rade na suho, preporučuje im se podmazivanje lubrikantom i nježnije rukovanje. Isto vrijedi i za partnerski seks. I pretijesna odjeća može izazvati trenje, pa ako sumnjate da je ona krivac za vaše tegobe, možda je vrijeme da odbacite skinny jeans.


Psorijaza na spolovilu

Psorijaza je kronični autoimuni poremećaj koji zahvaća kožu, uzrokujući crvenilo, iritiranost, ljuskanje i ispucanost kože. Mnogima oboljelima od psorijaze bolest će se manifestirati i na genitalijama, bilo kao inverzna psorijaza (karakteriziraju je glatka, crvena područja upaljene kože), bilo kao pločasta psorijaza (crvena ljuskava žarišta). Oba oblika svrbe i bole. Svakako treba potražiti liječničku pomoć.


Ekcem ili dermatitis

Ekcem karakterizira trajna iziritiranost na nekom dijelu kože. Uzroci mogu biti različiti, a većinu smo već i spomenuli.


Gljivična infekcija

Gljivice mogu uspijevati na svakom dijelu vlažne kože, pa tako i na penisu. Neobrezani penisi su u većem riziku jer nabori kožice mogu biti odlično stanište za gljivice. Ostali rizici uključuju upotrebu antibiotika, neadekvatnu higijenu, neka medicinska stanja u podlozi. Ako se ne liječi, gljivična infekcija može dovesti do balanitisa.


Balanitis

To je upala glavića ili kožice kod koje može nastajati gust bijeli iscjedak koji se nakuplja u kožnim naborima. Oko pet posto penisa pogođeno je balanitisom, koji je također češći kod neobrezanih muškaraca, a može biti uzrokovan nedovoljnom higijenom. Može biti i posljedica spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV. Ako mislite da imate balanitis, svakako se obratite liječniku.


Spolno prenosive bolesti

Ljuštenje ili nadražena koža mogu biti simptom različitih spolno prenosivih bolesti. Genitalni herpes može uzrokovati svrbež sličan onome kod suhe kože. Slično je i kod zaraze HPV-om, koji je među najčešćim spolno prenosivim bolestima. Sifilis može izazvati osip na bilo kojem dijelu tijela. Spolno prenosive bolesti nekad je teško prepoznati, jer mnoge od njih nemaju simptome, pogotovo ne u prvo vrijeme. Ako mislite da ste negdje “pokupili” nešto, svakako potražite liječničku pomoć.


Folikulitis

Folikulitis je stručan naziv za upalu folikula dlake. Izazvan je bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, nastaju crvenilo, svrbež, može se i zagnojiti. Ima više varijanti i više uzroka, no najteže za područje prepona su upaljene izbočinice koje nastaju kao posljedica brijanja ili depilacije.


Kada potražiti stručnu pomoć

Koliko god to neugodno bilo, potražite liječničku pomoć ako kućni tretmani ne pomažu, ako simptomi potraju nekoliko dana ili se čak pogoršavaju, ako su se simptomi pojavili nakon nezaštićenog spolnog odnosa, ako vas peče pri mokrenju, imate iscjedak ili osjećate bolove.

Mnoge od navedenih teškoća liječnik može dijagnosticirati već vizualnim pregledom. Spolno prenosive bolesti dijagnosticiraju se pomoću testova iz krvi ili urina. Ponekad treba poslati uzorak iscjetka na analizu.


Kako se liječi

Neki kućni lijekovi i bezreceptni lijekovi mogu biti od pomoći kod iritacija penisa. Kortikosteroidne kreme mogu umiriti nadraženu kožu, a ulje od kokosa snažno vlaži, a ne masti - odlično za privatne dijelove. Mislite li da imate gljivice možete kupiti i koristiti bezreceptne antifungalne kreme. Mislite li da ste alergični na lateks u kondomima možete prijeći na poliuretanske kondome. Naravno, preduvjet za pola zdravlja intimnog područja je odgovarajuća higijena.

Bude li potreban medicinski tretman, liječnik vam može propisati antibiotike protiv bakterijske infekcije, antifungalne kreme protiv gljivica, obrezivanje ako vam se balanitis stalno vraća. Bakterijske spolno prenosive bolesti liječe se antibioticima, a virusne antiviralnim lijekovima. Dok ste u tretmanu, liječnik će vam vjerojatno preporučiti suzdržavanje od seksa ili obaveznu upotrebu kondoma, a kod nekih bolesti treba(ju) se liječiti i partner(i).

Linker
03. travanj 2024 17:33