Uljne ili masne vitamine kao što su A, D, E, F i vitamin K treba uzimati prije jela.
 Getty Images/iStockphoto
KAKO KRIVO

Pijete vitamine bez da pazite kako i kada to činite? A formula je zapravo vrlo jednostavna

Prema najnovijim istraživanjima, neki vitamini, ali i minerali, poput kalcija i željeza, mogu inhibirati međusobnu apsorpciju do pet puta.

Mnogi od nas uzimaju razne vitamine i dodatke prehrani, a da pritom ne vodimo računa o tome koji se vitamini i minerali trebaju uzimati skupa, a koji odvojeno i o dobu dana kada ih uzimamo.

Prema najnovijim istraživanjima, neki vitamini, ali i minerali, poput kalcija i željeza, mogu inhibirati međusobnu apsorpciju do pet puta. Na drugom kraju spektra nalaze se željezo i vitamin C koji djeluju u međusobnoj sinergiji, a njihovo istodobno uzimanje poboljšava apsorpciju.


Prva polovina dana

Tijekom prve polovine dana preporučuje se uzimanje vitamina B1, B12, željeza i koenzima Q10. Ovi mikronutrijenti imaju energizirajući učinak na tijelo i kao takvi ih je najbolje uzimati prijepodne.


Vitamini i minerali topivi u mastima

Vitamini A, E, D i K, kao i koenzim Q10, likopen, lutein, astaksantin i drugi karotenoidi trebaju prisustvo zdravih masti kako bi se dobro apsorbirali. Upravo laneno, maslinovo i riblje ulje imaju bogat izvor i najbolji omjer omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, ali sadrže i omega-9 (neesencijalnu masnu kiselinu).


Kalcij i magnezij navečer

Kalcij i magnezij važni su minerali koji mogu pomoći našem tijelu da se opusti. Tijelo noću koristi kalcij jer je prirodni opuštajući mišić. Istraživanje je pokazalo da su poremećeni obrasci spavanja, poput nedostatka dubokog REM sna povezani s niskom razinom kalcija.

Dodatke kalcija i željeza ne treba uzimati zajedno jer mogu inhibirati međusobno apsorpciju do pet puta te ih je najbolje uzimati u različito doba dana.

Vitamin C pak uvelike poboljšava apsorpciju željeza te se može se uzeti s vitaminima B12, E, A i s cinkom, dok se željezo ne treba uzimati s cinkom, vitaminom E, manganom i već spomenutim kalcijem.


Multivitamini

Ako uzimate neki multivitamin, uzimajte ga usred dana zajedno s hranom. Ako ne uzimate druge dodatke, možete multivitaminsku tabletu prepoloviti i uzimati pola ujutro, a pola navečer.


Vitamine i minerale valja uzimati zajedno u kontinuitetu, svakodnevno, u dnevnim dozama koje će odrediti liječnik, farmaceut ili nutricionist, a nikako na svoju ruku.

Linker
15. travanj 2024 02:08