Voda je važna za većinu metaboličkih procesa.
 FOTOGRAFIJE: CYANO66 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Pijem najmanje tri litre vode dnevno, je li to normalno?

Treba voditi računa da taj unos bude dovoljan, ali ne treba smetnuti s uma da pretjerani unos može biti štetan ili pak simptom neke bolesti. Najjednostavniji pokazatelj adekvatne hidratacije je boja urina

Zanima me koliko vode trebam popiti dnevno. Uvijek pijem puno tekućine, najmanje tri litre dnevno, a ljeti i više. Je li to normalno? Čitala sam da pijenje previše tekućine izaziva manjak vitamina i minerala u organizmu. Imam 52 godine. Molim vas savjet.

Nada O., Zabok

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine:

image
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX

"Dnevna potreba za unosom tekućine u organizam ovisi o nizu faktora, kao što su tjelesna masa, fizička aktivnost, klimatski uvjeti, prehrana, lijekovi, dob… Voda je važna za većinu metaboličkih procesa u organizmu te je nužna za funkcioniranje i opstanak svakog živog bića. Treba voditi računa da taj unos bude dovoljan, ali ne treba smetnuti s uma da pretjerani unos može biti štetan ili pak simptom neke bolesti. Najjednostavniji pokazatelj adekvatne hidratacije je boja urina, koji mora biti svjetložut i proziran. Tamniji urin ukazuje na nedovoljan, a potpuno svijetli urin (poput vode) na pretjeran unos vode. Treba imati na umu da se voda unosi i hranom (naročito juhe, voće, povrće, mliječni proizvodi) i to treba uračunati u ukupan unos tekućine. Preporuka je da pratite boju urina, analizirate svoje životne navike i ako se taj unos pokaže prevelikim, napravite neke pretrage kako bi se isključili eventualni zdravstveni problemi."

Linker
20. travanj 2024 15:04