Kada bol u leđima postane više od obične smetnje, posjet liječniku može napraviti razliku u sprječavanju ozbiljnijeg zdravstvenog problema.
 Getty Images/iStockphoto
Alarm za uzbunu

Pet znakova koji govore da iza boli u leđima stoje ozbiljniji problemi

06. listopad 2019.
Većina bolova u leđima je bezopasna, no kad uz njih počnete primjećivati i druge stvari, trebali biste posjetiti liječnika.

Bol u leđima je nevjerojatno raširena, a u jednom trenutku života, iskusila ju je većina nas. I najčešće se ne trebamo oko nje brinuti. U većini slučajeva je uzrokovana istegnućem mišića ili hernijom diska, a velike su šanse da će bol proći sama od sebe, kažu stručnjaci. Dodaju, da vam ponekad bol u leđima ipak želi reći da nešto nije u najboljem redu. Ako primijetite ove simptome bilo bi dobro da što prije posjetite doktora.


1. Gubitak kontrole nad mjehurom

Ako se uz križobolju javi i nagli gubitak kontrole stolice i mokraće, moguće je da se radi o sindromu cauda equina što treba riješiti hitnim medicinskim postupkom. Riječ je o ozbiljnom tipu uklještenja živaca (rijedak poremećaj) gdje su pritisnuti živci na samom dnu leđne moždine.


2. Bolovi se pojavljuju noću

Većina bolova u leđima može se ublažiti promjenom položaja spavanja.

No, ako traženje takvog položaja postaje nemoguća misija ili bol nastupa čim legnete ili se tada pojačava, posjetite liječnika. Kiropraktičar Robert Silverman kaže kako uzrok tome može biti tumor leđne moždine ili infekcija.


3. Ne možete locirati bol

Bol u gornjem ili donjem dijelu leđa koja se čini kao da nije vezana za određeni mišić može biti znak srčanog udara, pogotovo ako je započela u prsima, te se onda proširila dalje, kažu stručnjaci. Iznenadna i jaka bol je razlog da zovete doktora, a ako je bol praćena i bolovima u čeljusti, mučninom, umorom i nedostatkom daha hitno pođite u bolnicu.


4. Uz bol se javlja i strašna jutarnja ukočenost

Neki oblik boli ujutro je normalan, no ako traje duže od pola sata, te se pogoršava u stanju mirovanja, moguće je da imate oblik upalnog artritisa poput ankilozantnog spondilitisa.

To je bolest vezivnog tkiva u kojoj se javlja upala kralježnice i zglobova, što dovodi do ukočenosti i bolova. Ova bolest, kažu stručnjaci, povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara, te je ne biste smjeli ignorirati.


5. Već imate visok rizik od prijeloma

Ako ste nedavno imali nesreću ili vam je dijagnosticirana osteoporoza ili osteopenija, bol u leđima ne biste smjeli zanemariti. Možda imate frakturu kralježnice, što može dovesti do gubitka visine, pogrbljenosti, pa čak i do problema s disanjem i probavom.

Možda će vam trebati pojas za leđa, tablete i fizikalna terapija.

Teme
Linker
30. kolovoz 2022 03:33