Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Pet stvari koje povećavaju rizik za rak kože

23. lipanj 2020.
Odvojite vrijeme da pogledate vašu kožu od glave do pete. Koristite se zrcalima kako biste provjerili leđa i druga teško vidljiva mjesta

1. Svi koji vrlo često lete avionom imaju dvostruko veći rizik za razvoj melanoma. Naime, svakih otprilike 300.000 metara intenzitet UV zračenja pojačava se za 15 posto, što znači da je na visini od 10.000 metara, na kojoj leti većina putničkih aviona, razina UV zračenja dvostruko viša nego na Zemlji, a prozori aviona propuštaju UVA zrake.

2. Živite li u mjestima na velikoj nadmorskoj visini imate veći rizik za razvoj melanoma od osoba koje žive bliže razini mora. I ovdje je, kao i kod aviona, problem visina.

3. Provođenje puno vremena za volanom: Čak tri četvrtine melanoma u ranoj fazi nalazi se na lijevoj strani tijela, a znanstvenici pretpostavljaju da je to od izloženosti UV zrakama tijekom vožnje. Naime, bočna stakla na automobilima učinkovito blokiraju UVB zrake, no propuštaju 63 posto UVA zraka.

4. Samo jedna opeklina od sunca u životu može udvostručiti rizik za obolijevanje od melanoma.

5. Crvena kosa: Ista genetička mutacija koja je odgovorna za crvenu boju kose ujedno povećava rizik za razvoj melanoma.

Asimetrija: zdravi madeži su obično simetrični.

Border, rubovi: nepravilni ili slabo definirani rubovi mogu biti melanom. Normalni madeži imaju lijepe, oštre i ravne rubove.

Boja: melanomi obično imaju više boja - crni, smeđi, crveni i / ili plavi. Zdravi madeži najčešće su jedne ili možda dvije boje, ali ta boja je ravnomjerno raspoređena.

Promjer: veći madeži ne moraju nužno značiti i bolesne promjene, ali maligni madeži su obično veći od 6 mm.

Razvijanje: madeži ne rastu ni ne mijenjaju se puno, pogotovo kasnije u odrasloj dobi. Ako primijetite madež koji se mijenja na bilo koji način ili ako svrbi ili krvari, posjetite liječnika. Dakle, ako imate madež koji ne izgleda poput ostalih, pogotovo ako se mijenja, to je crvena zastava.

Teme
Linker
20. studeni 2022 18:16