Hrkanje utječe na kvalitetan san osobe koja hrče, ali također utječe i na partnerov odmor.
 Foto: Istock
Što može pomoći

Pet prirodnih načina protiv hrkanja

Znate li da čišćenje sinusa može imati snažan pozitivan učinak na disanje tijekom noći?

1. Pripazite na tjelesnu težinu

Hrkanje je posljedica zraka pritisnutog zbog suženih ili blokiranih dišnih puteva, a osobe s viškom kilograma obično imaju i sloj masnih naslaga u dišnim putevima koji ometa normalan protok zraka. Stoga je održavanje optimalne tjelesne težine dobra prevencija hrkanja, a korisno je izbjegavati i alkohol i hranu najmanje tri sata prije spavanja.

2. Spavajte na boku

Više hrčete kad spavate na leđima nego kad spavate na boku zato što kod spavanja na leđima korijen jezika "propadne" u grlo. Još jedan savjet: zagrlite jastuk dužine gotovo cijelog svog tijela - taj položaj može omogućiti normalno disanje tijekom cijele noći zato što sprečava opuštanje leđa i trbuha, a time i tkiva u dišnim putevima.


3. Redovito ispirite nosne šupljine

Čišćenje sinusa može imati snažan pozitivan učinak na disanje tijekom noći. Korisno je i upotrijebiti sprej za čišćenje nosa neposredno prije odlaska na počinak.


4. Žvačite žvakaće gume bez šećera

Imate li sužene dišne puteve, dva puta po 20 minuta dnevno žvačite žvakaće gume bez šećera jer žvakanje je vježba za usta, jezik, čeljust i mišiće lica.


5. Vježbajte jezik

Prva vježba: vrhom jezika pritisnete gornje desni i zatim zabacite jezik unatrag. Druga vježba: usišete jezik u smjeru prema gornjim desnima i zadržite ga nekoliko trenutaka u tom položaju

Linker
22. travanj 2024 06:59