Liječenje prehlade nije tako zahtjevno, no izgleda da sve radimo suprotno te prenosimo viruse svima oko sebe, produžujemo trajanje neugodnih simptoma i pripremamo tlo za još jednu prehladu
 FOTOGRAFIJE: G-STOCKSTUDIO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Pet pogrešaka koje prehladu mogu učiniti još gorom, vrijeme je da ih prestanemo raditi

Prehlada se može odužiti ili pogoršati uslijed nekih nezdravih životnih navika

Prehlade nisu ugodne, no nitko od njih nije posve pošteđen jer se, prema statistikama, prosječna osoba prehladi dva do tri puta godišnje. Većina prehlada traje samo tri do pet dana, no začepljen nos i kašalj mogu potrajati dva tjedna. Problem je u tome što se prehlada može odužiti ili pogoršati uslijed nekih nezdravih životnih navika (poput konzumiranja hrane koja potkopava vaš imunitet) i ponašanja, uključujući i ona za koja ste možda mislili da su zdrava.


Pogreška 1. Ne prestajete s odlascima u teretanu ili na fitness

Vježbanje može biti melem za um kad ste bolesni ili vam, u najmanju ruku može malo podići moral. No, nemojte to shvatiti kao dopuštenje da vježbate maksimalnim intenzitetom kad ste bolesni jer bi vam se stanje moglo pogoršati. Ako vam samo curi iz nosa ili vam je nos začepljen, možete vježbati, ali pod uvjetom da to bude vježbanje blagog do umjerenog intenziteta. No, ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, pritisak u plućima ili želučane probleme, pričekajte s vježbanjem dok ti simptomi ne prođu.


Pogreška 2. Govorite sebi da niste bolesni

Ako inače smatrate da se umom može sve pobijediti, okanite se te filozofije kad je riječ o prehladi. Pretvaranje da niste bolesni moglo bi vas odvratiti od toga da ograničite svoje aktivnosti, a to znači da biste se mogli previše opteretiti i tako pogoršati simptome i usporiti oporavak. I što je još gore, mogli biste druge izložiti riziku od obolijevanja ako takvi odete na posao ili na vježbanje. Vaše tijelo zna najbolje pa ga, stoga, poslušajte i pružite mu potreban odmor. U svakom slučaju, ako imate visoku temperaturu, povraćate, imate bolove u trbuhu, teško kašljete, začepljen vam je nos ili vam jako curi iz nosa, ostanite kod kuće.


Pogreška 3. Preskačete spavanje

Možda niti inače ne spavate dovoljno i to smatrate gubljenjem vremena, no kad ste bolesni, dovoljna količina sna je nužna za oporavak. Nedovoljna količina sna može smanjiti funkcionalnost imunološkog sustava te produžiti oporavak od prehlade. Problem je u tome što simptomi prehlade, poput kašlja i začepljenog nosa mogu onemogućiti kvalitetan san, no zbog toga liječnici i preporučuju uzimanje bezreceptnih lijekova za bolji san. No, imajte na umu da je dovoljno kvalitetnog sna još važnije za prevenciju prehlade nego za liječenje. Jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici koji su spavali manje od pet sati na noć imali tri puta veći rizik za obolijevanje od prehlade od onih koji su spavali sedam sati na noć.


Pogreška 4. Volite popiti poneko piće

Priča da alkohol ubije štetne klice ne stoji kad je riječ o prehladi pa, stoga, izbjegavajte konzumiranje alkohola kad ste prehlađeni. Naime, alkohol direktno suprimira imunološki sustav te tako produžuje trajanje bolesti. Uz to, alkohol negativno utječe na san, a kako smo već spomenuli, spavanje je ključno za oporavak. U svakom slučaju, alkoholna pića zaboravite sve dok ne budete posve zdravi.


Pogreška 5: Ne kontrolirate stres

Kronični stres i bolest su recept za katastrofu. Kronični fizički ili psihički stres može produžiti trajanje bolesti i oporavak zbog povećanog lučenja hormona stresa koji mogu negativno utjecati na imunološki sustav. Kad ste jako pod stresom, vaš je imunološki sustav prisiljen napornije raditi, što mu otežava da se ujedno bori i protiv prehlade. Pokušajte se što više odmarati i baviti se opuštajućim aktivnostima, primjerice meditacijom, šetnjom sa psom ili gledanjem filmova, kako biste se riješili stresa i omogućili tijelu da se brže oporavi.

Linker
18. travanj 2024 05:21