Pijenje čaja može imati zdravstvene koristi, a određene vrste čajeva mogu pomoći u poboljšanju imuniteta
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Unosite ih svakodnevno

Pet najboljih čajeva koji mogu ojačati naš imunitet, ali i spriječiti razne bolesti

Antioksidansi u čaju moćni su biljni spojevi koji mogu pomoći u sprječavanju ili odgađanju oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima

Ima nešto opuštajuće u šalici vrućeg čaja. Pijenje čaja smiruje živce, pruža utjehu, ali i grije naše tijelo. Osim okusa, čaj ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imunološkog sustava. Vaše se tijelo neprestano bori sa slobodnim radikalima, koji su nusprodukti metabolizma. U normalnim okolnostima, vaše tijelo može podnijeti te slobodne radikale, ali starenje, prehrambene navike, pušenje i određeni čimbenici okoliša mogu utjecati na vaš imunološki sustav. S vremenom ti slobodni radikali mogu uzrokovati oksidacijski stres koji oštećuje vaše stanice, čineći ih manje učinkovitima, povećavajući time rizik od kroničnih bolesti i preranog starenja.

Na sreću, antioksidansi u čaju, posebno polifenoli, moćni su biljni spojevi koji mogu pomoći u sprječavanju ili odgađanju oksidativnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Donosimo listu najboljih čajeva za naš imunitet.


Matcha čaj

Tradicionalni čajevi ne uključuju unos listova čaja, osim matcha čaja. Matcha je vrsta zelenog čaja koji je dio japanske kulture, ali je stekao popularnost u cijelom svijetu. Razlika između zelenog čaja i matcha zelenog čaja leži u uzgoju i preradi, gdje se biljka zelenog čaja za matchu uzgaja dalje od sunčeve svjetlosti nekoliko tjedana prije berbe. Zatim se uklanjaju žile lišća i stabljike, a listovi čaja melju se u prah.

Matcha je poznata po tome što je bogata antioksidansima, točnije katehinima, vrstom polifenola. Određene vrste katehina prisutne u matchi mogu biti 137 puta koncentriranije nego u drugim zelenim čajevima. Katehini su tvari koje se nalaze u čaju i mogu pomoći u smanjenju upale boreći se protiv slobodnih radikala. Smanjivanje ovog oštećenja stanica na minimumu može pomoći smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Budući da je matcha čaj u prahu, konzumirat ćete sve hranjive tvari iz cijelog lista čaja. Stoga će količina prisutnog kofeina također biti znatno veća nego u šalici običnog natopljenog zelenog čaja. Usput, bit će vam potrebna samo mala količina matcha praha kako biste iskoristili njegove zdravstvene prednosti.

Šalicu matcha čaja možete jednostavno pripremiti dodavanjem žličice ili dvije matcha praha u vruću vodu ili uživati ​​u ohlađenom napitku s dodanim ledom. Isto tako, možete ga dodati u mlijeko za pravljenje matcha lattea i smoothieja, pudinga, muffina i kolača.


Bijeli čaj

Ako želite izbjeći konzumaciju kofeina, bijeli čaj može biti alternativa.

Podrijetlom iz Kine i Indije, bijeli čaj je zeleni čaj, ali se bere kao mlado lišće i pupoljci koji su prekriveni bijelim dlačicama. Bijeli čaj se znatno manje obrađuje od ostalih čajeva; suši se na suncu kratko vrijeme nakon berbe kako bi se smanjila oksidacija jer oksidacija može potamniti boju i promijeniti okus listova čaja. U usporedbi sa zelenim čajem i matcha čajem, bijeli čaj općenito ima 15% manje kofeina i, ovisno o sorti, nudi nježan i blag okus, kao da je svjež iz vrta.

Budući da je minimalno prerađen, njegovi antioksidativni spojevi, poput katehina, su zadržani. Istraživanja su otkrila da visoka koncentracija antioksidansa prisutna u bijelom čaju može igrati ulogu u prevenciji raka štiteći od oštećenja stanica od slobodnih radikala.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Čaj od goji bobica

Ako tražite čajeve bez kofeina, jedan od najboljih izbora bio bi čaj od goji bobica. Čaj od goji bobica nije pravi čaj, ali ga zovu čajem jer njegova boja podsjeća na boju omiljenog toplog napitka. Ove male crvene bobice imaju ljekovita i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati imunitet i zaštititi od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i dijabetesa.

Ono što goji bobice čini zdravima je obilje vitamina A. Pet žlica (28 grama) suhih goji bobica sadrži tri puta veću količinu vitamina A od one koje vam je potrebna u danu. Vitamin A igra važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava i zaštiti tijela od infekcija održavajući kožu i tkiva u ustima, želucu, crijevima i plućima zdravima.


Čaj od hibiskusa

Tražite čaj s kiselkastim okusom koji također potencijalno pruža podršku imunitetu? Možda biste trebali probati čaj od hibiskusa.

Čaj od hibiskusa mješavina je osušenih latica cvijeta hibiskusa i lišća. Cvjetovi su različitih boja, no crvena se sorta obično koristi u biljnim dodacima. Bogat sadržaj antioksidansa, posebno antocijana, daje biljci crvenu, plavu i ljubičastu boju. Antocijani mogu zaštititi stanice, tkiva i organe jačanjem stanične membrane, čineći ih manje poroznima i osjetljivima na slobodne radikale.

Čaj od hibiskusa prodaje se u vrećicama čaja ili kao dio čajne mješavine s drugim sastojcima. Kako biste uživali u šalici, namočite vrećicu pet minuta, procijedite i zasladite prema vlastitoj želji. Ako ipak volite brusnice, onda će vas na to podsjetiti nezaslađeni čaj od hibiskusa.


Čaj od kurkume

Kurkuma se koristi kao začin u kuhanju, ali prah, koji je nariban iz korijena kurkume, može se konzumirati i kao čaj kada se doda u vodu.

Kurkuma je najpoznatija po kurkuminu, aktivnom sastojku koji joj daje potpis narančasto-žute boje. Vjeruje se da kurkumin podržava imunološki sustav regulirajući rast stanica imunološkog sustava i stanica koje uzrokuju rak te smanjuje upalu u tijelu, što može biti korisno za osobe koje imaju artritis i druga upalna stanja. Također je zabilježeno da ima antivirusna i antimikrobna svojstva, a tradicionalno se koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

Ovaj azijski začin daje oštar, zemljast i gorak okus pa vam za pripremu čaja ne treba puno. Dodajte pola žličice kurkume u prahu u dvije šalice vode i zagrijte smjesu do vrenja. Zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka pet do 10 minuta. Čaj možete i začiniti dodavanjem mljevenog cimeta ili kriške ili dvije limuna kako biste piću dali kiseliji okus.

Pijenje čaja može imati zdravstvene koristi, a određene vrste čajeva mogu pomoći u poboljšanju imuniteta. Ovih pet čajeva posebno je prepuno antioksidansima koji štite vaše stanice, podržavaju zdrav imunološki sustav i još mnogo toga.

Linker
19. travanj 2024 20:45