Jaja se često spominju kao namirnica koja povećava razinu kolesterola u krvi, međutim puno oprezniji trebamo biti s mesnim prerađevinama i mliječnim proizvodima.
 Getty Images
zdravlje

Pet mitova o kolesterolu koje želite i trebate znati

Glavni uzrok pobola i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u velikom dijelu svjetske populacije je ateroskleroza, a danas znamo da ona nije degenerativna bolest, nego je to stanje pojačanog oksidacijskog stresa zbog masnoća nakupljenih u stijenci krvne žile.

Piše: dr. Stanko Uzelac, spec. interne medicine, subspec. kardiologije


U arteriji se nakupljaju masne nakupine - plakovi, koji ograničavaju dotok krvi u srčani mišić. Detalji tih kompleksnih zbivanja nisu još potpuno rasvijetljeni i često su uzrok raznih kontroverznih stavova o značaju kolesterola u njima. Kolesterol je vrlo važan dio svi staničnih membrana u tijelu i proizvodi se u jetri, a manjim se dijelom unosi hranom.

Radi bolje topivosti u krvi veže se za bjelančevine i takvi spojevi se nazivaju lipoproteini. Ima ih više vrsta, a najznačajniji su LDL (kolesterol niske gustoće, “loš kolesterol”) i HDL (kolesterol visoke gustoće, “dobar kolesterol”). Lipoproteini su okrugle čestice i njihov prolazak kroz stijenku krvne žile u njenu unutrašnjost jedan je od prvi koraka u razvoju ateroskleroze.

Točan mehanizam koji pokreće taj proces nije poznat, ali se zna da direktno ovisi o koncentraciji kolesterola u krvi i stanju tanke membrane krvne žile (“intime”). Dakle, sve što dovodi do povećanja razine kolesterola u krvi (prehrana, bolesti štitnjače, šećerna bolest, nasljedni faktori) ili oštećenja membrane krvne žile (šećerna bolest, visok krvni tlak, pušenje, nasljedni faktori) ubrzava prolazak kolesterola u unutrašnjost krvne žile.

Krvna se žila zapravo nastoji sama zaštititi od nepoželjnog nakupljanja masnoće, aktiviraju se procesi koji dovode do oksidacije LDL kolesterola (lošeg) i pokreće se jaka upalna reakcija čiji je produkt plak na stijenci žile.

Tu počinje složeni proces kojim se krvna žila nastoji zaštititi od nepoželjnog nakupljanja masnoća. Aktiviraju se razni biokemijski procesi koji dovode do oksidacije LDL kolesterola i pokreće se jaka upalna reakcija. Njen krajnji produkt su tzv. pjenaste stanice čije nakupine čine glavninu plaka, u čijoj se građi nalaze i kristali kolesterola i nakupine kalcija.

S vremenom plak raste i sužava lumen krvne žile. Ako je kapa plaka mekana, svaki veći podražaj (psihofizički napor, skok tlaka, duhanski dim, hladnoća…) može dovesti do njezina pucanja. Pokušavajući zacijeliti tu “ozljedu”, faktori zgrušavanja u krvi dovode do stvaranja tromba, koji naglo i u potpunosti prekida cirkulaciju u opskrbnom području žile dovodeći time do srčanog infarkta. Nasuprot ovim procesima stoji HDL (“dobar”) kolesterol, koji smanjuje količinu ukupnog kolesterola u krvi ubrzavajući njegov transport u jetru i ublažava upalnu reakciju krvne žile.


Ovo su mitovi! Ne vjerujte u njih!


Visoki kolesterol je uzrokovan prehranom

Jetra stvara sav kolesterol koji je potreban organizmu, ali budući da se kolesterol nalazi u svim proizvodima životinjskog podrijetla, unosimo ga u organizam uvijek kad ih jedemo. No ipak je presudna genetika. Naime, u osoba koje su genetski predodređene za tegobe s kolesterolom prehrana bogata zasićenim mastima glavni je uzrok visoke razine kolesterola.


Djeca ne mogu imati visok kolesterol

Istraživanja su pokazala da se sužavanje arterija, koje vodi bolestima srca, može pojaviti već u dobi od osam godina. Posebno je velik rizik kod djece koja imaju genetske predispozicije za visoki kolesterol i bolesti srca. Djeca s visokim kolesterolom ne smiju unositi više od 200 mg kolesterola na dan, a također se preporučuje povećan unos vlakana i tjelovježba.


Hrana je zdrava ako ima 0 kolesterola

Kolesterol u namirnicama samo je jedan od faktora koji mogu izazvati prekomjernu razinu kolesterola u krvi. Zasićene masti, koje se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla i mliječnim proizvodima, imaju znatno veći utjecaj na povišenu razinu kolesterola.


Dobar nalaz garancija je zdravlja

Liječnici upozoravaju da jedan dobar nalaz ne znači da ste zdravi. To se posebno odnosi na žene zato što razna kolesterola raste nakon menopauze. Američki su stručnjaci ustanovili da se ukupni kolesterol povisuje godinu dana prije i poslije zadnje mjesečnice zbog povišene razine LDL-a i apolipoproteina B, proteina koji nosi LDL kolesterol. Preporučuje se ponoviti nalaze svake tri godine, a u slučaju tegoba i češće.


Ništa mi neće biti od preniskog kolesterola

To je zabluda. Nitko ne može živjeti bez kolesterola, a optimalno je da ga je u organizmu od 200 do 300 mg dnevno. Neka istraživanja pokazuju da bi preniska razina LDL kolesterola mogla biti povezana s većim rizikom od raka. Također, preniska razina kolesterola utječe na raspoloženje, povećava rizik za depresiju jer nizak kolesterol smanjuje razinu hormona sreće i dobrog raspoloženja - serotonina u mozgu. Također, preniska razina kolesterola kod trudnica može dovesti do prijevremenog poroda ili do rođenja djeteta niske porođajne težine.

Linker
29. ožujak 2024 14:56