Postoje i drugi načini kako da si olakšamo život i bez posjeta liječniku...
 Foto: iStock
Ne može lakše

Pet lakih načina da sami pojačate razinu hormona sreće

Crne misli vam se motaju po glavi i loše ste volje? Možda vam nedostaje serotonina...

U posljednje vrijeme ste neraspoloženi, razdražljivi, stalno vam se drijema, te ste se počeli opterećivati sitnicama. Odjednom vam se čini kao da sve radite krivo i misli vam nikad nisu bile crnije. Razlog tome može biti manjak serotonina, kojeg nazivaju i 'hormonom sreće'. Vjeruje se da je upravo ova neurotransmiterska kemikalija itekako odgovorna za naše raspoloženje, opuštenost i nepresušni optimizam. I dok mnogi zbog manjka serotonina posežu za antidepresivima, postoje i drugi načini kako da si olakšate život bez posjeta liječniku.

Pet načina kako povećati razinu serotonina u mozgu.


Nabavite 5-HTP

U brojnim trgovinama zdrave hrane možete nabaviti 5-HTP aminokiselinu, odnosno sastojak koji se pokazao izvrsnim za ublažavanjem depresije, anksioznosti, nesanice i hipertenzije, a pomaže i pri mršavljenju. Istraživanje provedeno na talijanskom sveučilištu kaže da su djevojke, koje su kao dodatak prehrani uzimale 5-HTP izgubile četiri i pol kilograma u periodu od dva tjedna, za razliku od placebo grupe koja je izgubila svega kilogram u istom vremenskom periodu. Kako bi se povećala razina serotonina trebate uzimati od 100 do 400 miligrama 5-HTP-a na dan i to tijekom obroka, a rezultati bi trebali biti vidljivi nakon četiri do šest tjedana.


Ne zaboravite na vitamine B skupine

Još jedan dobar saveznik u borbi protiv lošeg raspoloženja i stresa su vitamini B6 i B12. Prema jednom američkom istraživanju, stanje osoba koje su patile od depresije se nakon redovitog uzimanja B vitamina znatno poboljšalo.


Ta čudotvorna sunčeva svjetlost

Jeste li se ikad zapitali zašto nam, kada rano ujutro raširimo zavjese, toliko godi sunčeva svjetlost? Razlog leži u tome da naš mozak tako prirodnim putem povećava razinu serotonina, što nam automatski podiže raspoloženje. Divno, zar ne? Probajte barem jednom, ako ne i dva put dnevno hodati 15 do 20 minuta, i to ujutro. Ne samo da ćete gubiti više kalorija, već ćete se i psihički bolje pripremiti za dan koji je pred vama.


Idite na masaže

Svi znamo kako jedna dobra masaža nakon napornog radnog dana itekako godi. No, mnogi ne znaju da ona direktno utječe na našu razinu serotonina te smanjuje hormon stresa kortizol. I zato nismo bez razloga nakon masaže puni energije i optimizma.


Meditirajte

Zbog užurbanog načina života i onog vječnog 'nemam vremena' rijetko se posvećujemo sami sebima. Meditacija vam ne mora oduzimati sate i sate, a slično kao i kod masaže, ona smanjuje razinu kortizola u mozgu, te tako utječe na bolje raspoloženje i spavanje.

1 šalica šipkovih bobica
1/2 šalice pirea od buče
6 žlica sojinog mlijeka
javorov sirup
2,5 šalice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

  1. Očistite buču te njezine komade zapecite u pećnici (20 minuta). Izgulite koru i smiksajte omekšalo meso u blenderu.
  2. U zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i pire od buče, dodajte mlijeko i javorov sirup, pa polagano umiješajte zobene pahuljice i bobice šipka.
  3. Smjesu utisnite u protvan koji ste prekrili papirom za pečenje. Poravnajte i pecite 10 minuta na 250 ° C.
  4. Pustite da se ohladi i razrežite na manje dijelove. Umotajte u šarene ubruse ili masni papir te pospremite u omiljenu kutiju.

Linker
19. travanj 2024 00:03