iStock
Jačanje imuniteta

Pedijatrica i majka otkriva: ‘Nezdravu hranu ne smijete braniti, iznenadit će vas koliko puta je djeca smiju jesti‘

Povratak u vrtiće i školske klupe (za djecu nižih razreda) sa sobom nosi i veću opasnost od zaraznih bolesti. Istražili smo kako ojačati imunitet onih najmlađih

Roditelji dobro znaju da se djeca nigdje ne razbole tako lako kao u vrtiću ili školi. Iz tog razloga, kraj zimskih praznika i ponovni povratak u školske klupe (kod nižih razreda) u roditeljima budi strah od mogućih infekcija. Pedijatri smatraju kako je sasvim normalno da djeca šest do osam puta godišnje obole od viroze, prehlade ili upale uha. No, ističu kako je važno već u najranijoj dobi voditi računa o pravilnoj funkciji imunološkog sustava. Pravilna prehrana, boravak na otvorenom i kvalitetan san samo su neki od čimbenika koji pozitivno utječu na jačanje imuniteta. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati dječji imunitet.

1. Osigurajte im dovoljno sna

Osim što utječe na fizički i psihološki razvoj vašeg djeteta, istraživanja su pokazala da san pomaže i kod održavanja zdravog imunološkog sustava. Loš san ili njegov nedostatak može smanjiti otpornost organizma, povećati vjerojatnost pojave infekcija, smanjiti proizvodnju citokin proteina (koji pomaže u obrani od infekcija i upala), ali i utjecati na trajanje prehlade. Do druge godine života djeca provode više vremena spavajući, a prema nekim istraživanjima, naši mališani 40 posto djetinjstva provedu spavajući. Ovisno o dobi djeci je potrebno od 8 do 13 sati sna. Tako primjerice, predškolskoj djeci treba oko 13 sati sna, školarcima 11, dok se adolescentima preporučuje od 8 do 10 sati kvalitetnog sna.

image
PROFIMEDIA

2. Raznovrsna prehrana

- Mrkva, grašak, naranče, grejp, jagode..., sve su to namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta - objašnjava dr. William Sears, autor knjige The Family Nutrition.

Fitonutrijenti, odnosno prirodne kemikalije biljaka, mogu povećati proizvodnju leukocita, antitijela i interferona koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Stoga pokušajte djetetu u svakom obroku servirati najmanje tri različite “boje” hrane. Tako će, primjerice, paprike, naranče, šumsko voće, tikvice, zeleno povrće i jabuke vašem će djetetu pružiti dovoljnu količinu vitamina A i C koji pomažu u pravilnom radu imunološkog sustava.

image
PROFIMEDIA

3. Unos dobrih masti

Tijelo vašeg djeteta, baš kao i vaše, zahtijeva određenu količinu nezasićenih masnih kiselina kako bi ostalo zdravo. Upravo te nezasićene masne kiseline djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica. Uz to, tijelu pomažu i za vrijeme borbe s infekcijom. Mnoge vrste ribe, poput tune i lososa, obiluju Omega-3 masnim kiselinama. Osim ribe, u prehranu svojih mališana možete uvrstiti i ulje od lana koje je također bogato Omega-3, a može biti odličan dodatak pahuljicama i dresinzima za salate. Orašasti plodovi poput lješnjaka, pistacija i oraha također su odličan izvor Omega -3 masnih kiselina, a mogu poslužiti kao zdrave grickalice između obroka.

4. Redovito pranje ruku

Dodirom se prenosi gotovo 80 posto infekcija. Redovito pranje ruku prvi je korak u prevenciji unosa štetnih mikroba u organizam. Pranje ruku toplom vodom i sapunom barem 20 sekundi, uklanja većinu bakterija i virusa čime se umanjuje šansa infekcije dišnog sustava za čak 45 posto. Ako vam nedostaje ideja za motivaciju djece nabavite ručnike vedrih boja te šampone različitih oblika, boja i mirisa. Kada s djecom idete van ponesite vlažne maramice za dezinfekciju kako biste ih navikli da redovito peru ruke.

image
PROFIMEDIA

5. Kontrolirajte unos nezdrave hrane

Nutricionistica i majka, Sarah Remmer koja na svom blogu svakodnevno nudi savjete roditeljima ističe kako je kod djece važno kontrolirati unos nezdrave hrane. Prema njenim riječima, unos nezdravih namirnica poput čipsa, gaziranih, zaslađenih pića, slatkiša i fast fooda, treba svesti na svega jednom do dva puta dnevno, ali u malim dozama. Remmer dodaje kako nije dobro djeci u potpunosti zabraniti unos brze hrane.

- Roditelji ne bi trebali paničariti zbog toga što im djeca jednu nezdravu hranu - objašnjava.

Umjesto potpune zabrane i konstantne borbe, to “slatko zadovoljstvo” pružite im u sasvim malim porcijama. Tako im, primjerice, možete dati malu kockicu čokolade ili tri, četiri listića čipsa. Na taj će te način zadovoljiti njihovu želju za slatkim, a u isto vrijeme kontrolirati unos iste.

6. Boravak na otvorenom

Bez obzira na godišnje doba, djecu svakodnevno potičite da što više vremena provode na otvorenom. Istraživanja su pokazala da redovita tjelovježba, fizička aktivnost i boravak na otvorenom povećavaju broj leukocita u našem organizmu čija je uloga regulacija upala te prepoznavanje i uništavanje stranih tijela i antigena. Kako bi vaše dijete steklo naviku redovita vježbanja, budite im dobar uzor. Zajedno vozite bicikl, planinarite, igrajte košarku ili tenis. Osim fizičke aktivnosti, koja je važna za naše zdravlje, boravkom na otvorenom iz sunčevih zraka upijamo i prijeko potrebni vitamin D čija je osnovna funkcija pravilna regulacija imunološkog sustava. Uz to, vitamin D tijelu pomaže pri apsorbira kalcij koji igra važnu ulogu u tvorbi i održavanju jakih kostiju, osigurava normalno funkcioniranje mozga, smanjuje upalne procese, daje snagu mišićima te suzbija razvoj dijabetesa.

image
GETTY IMAGES

7. Pravilan odabir multivitamina

Na tržištu postoje razni pripravci koji sadržavaju kombinacije vitamina i minerala koji pomažu u jačanju dječjeg imuniteta. Svojom jedinstvenom formulom izdvajaju se Gummi echinacea Marsovci, prilagođeni za djecu stariju od tri godine. Ovaj dodatak prehrani s okusom trešnje i jagode sadrži vitamine i minerale te ekstrakt echinacee. Vitamini C, D3 i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Izbalansirana kombinacija vitamina C, E i cinka štiti stanice od oksidativnog stresa dok folna kiselina i vitamini C i B3 pomažu smanjiti umor i iscrpljenost kod vaših mališana.

image
Gummi echinacea
STADA - MARSOVCI

Tu je i PROimun DEFEND sirup koji je odličan izbor za djecu stariju od 3 godine. Ovaj dodatak prehrani s okusom bazge, bez bojila i konzervansa, pogodan je za dugotrajnu primjenu u rizičnom periodu godine – zimi, prije početka školske godine, vrtića ili sezone prehlada i viroza. Obogaćen je vitaminom C koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te visokovrijednim prirodnim beta-glukanima.

image
PROimun DEFEND sirup
STADA - MARSOVCI
Linker
25. travanj 2024 08:02