Ne morate biti u trećoj životnoj dobi da biste oboljeli od kardio-vaskularnih bolesti.
 Foto: iStock
ZNATE LI KOJI JE VODEĆI UZROK SMRTNOSTI NA ZAPADU?

Pazite na svoje srce i krvne žile, dat ćemo vam par savjeta kako!

'Usrećite' svoj kardiovaskularni sustav provjerenim nutritivnim sastojcima koje on posebno voli...

Prema statističkim podacima svaki drugi građanin Hrvatske umire zbog bolesti srca i krvnih žila. Simptomi bolesti srca uključuju bol, umor, osjećaj polaganog, brzog ili nepravilnog rada srca, lagane glavobolje ili pak nesvjestice. Iako su bolesti srca i krvnih žila na našu žalost iznimno proširene, prevencijom ipak možete doskočiti ovoj bolesti. Imajte na umu kako posebice na oprezu moraju biti osobe oboljele od kroničnih bolesti, ali i svi koji ne paze i ne kontroliraju povišeni kolesterol u krvi i visoki krvni tlak.

Povišeni kolesterol u krvi

Hiperkolesterolemija ili kako ga se češće jednostavnije zove - povišeni kolesterol u krvi - jedan je od značajnih rizičnih faktora za srčana oboljenja, a pogađa velik broj ljudi. Otkriva se jednostavnih nalazom krvi. Dvije su vrste kolesterola HDL i LDL, a kod tzv. povišenog se misli na LDL odnosno loši kolesterol. Razlog tome je što LDL čestice prenose kolesterol koji se odlaže na stjenke krvnih žila i time izazivaju zadebljanje što ima negativne posljedice za srce i krvožilni sustav.

Osnovni razlozi za povećanje nivoa kolesterola su:

  • Genetska predispozicija tj. osobe čiji su roditelji imali problema
  • Nedostatak fizičke aktivnosti i debljina
  • Masna hrana
  • Cigarete i visok krvni tlak

Zdravim navikama do nižih vrijednosti

S obzirom na učestalost i pojavnost bolesti srca i krvnih žila, puno je terapeutskih mogućnosti razvijeno i dostupno, od lijekova pa do kirurških zahvata, no prije nego se dovedemo u neželjenu situaciju u kojoj su potrebne radikalnije mjere, trebali bismo načinom života pokušati da do takve situacije uopće i ne dođe.

Prehrana bogata vlaknima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama, a siromašna jednostavnim šećerima smatra se zdravom i uravnoteženom prehranom i jedan je od prvih koraka. U pravilu treba konzumirati što više svježih namirnica, što manje prerađene hrane i kuhano umjesto pečenog i prženog.

Nadalje, treba li uopće navoditi da je izbjegavanje pušenja i bavljenje fizičkim aktivnostima više nego poželjno? Osim toga, postoje i posebni dodaci prehrani koji sadrže sastojke za funkciju srca i regulaciju kolesterola u krvi koji nam mogu također biti od velike pomoći.

Sastojci koje naše srce i krvne žile posebno vole

Ekstrakt fermentirane crvene riže bogat je aktivnim tvarima koje se nazivaju monakolini. Riječ je o prirodnom statinu koji dokazano utječe na održavanje normalne razine kolesterola u krvi. Isto vrijedi i za prirodni polisaharid beta-(1,3/1,4)-D-glukan izoliran iz zobi. Ono što morate pazite je da ga ne zamijenite s beta-glukanom iz kvasca koji se nalazi u proizvodima za imunitet.

Uvijek potreban koenzim Q10

Koenzim Q10 je vitaminima slična tvar prisutna u svakoj stanici našeg organizma. Najjednostavnije rečeno, njegova uloga je vezana uz opskrbu stanica našeg tijela energijom. Najveće količine nalaze se u srcu, ali i u jetri jer su upravo to organi koji i trebaju najviše energije. Tijelo ga može i samo sintetizirati no dio koenzima Q10 unosimo prehranom jer njegov udio značajno opada sa starenjem.

Već s napunjenih 40 godina imamo oko 30 % manje koenzima Q10, a što smo bliže 60-im godinama starosti i duplo ga je manje nego u ranim godinama našeg života. Niske razine koenzima Q10 u krvi javljaju se i kod osoba s bolestima srca i kardiomiopatijom. Osim funkcije vezane za energiju tijela, koenzim Q10 ima i snažno antioksidativno djelovanje.

Za srce važni vitamini B1 i B6

Vitamin B1 pod službenim nazivom tiamin je zaslužan za normalnu funkciju srca dok je vitamin B6 jedan od vitamina B skupine koji doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina. Homocistein je aminokiselina koja nastaje u našem tijelu normalnim metaboličkim procesima. Njegova povišena razina u organizmu također se otkriva jednostavnim krvnim testom, a ukazuje na povećan rizik za kardiovaskularna oboljenja.

Provjereni pripravci u ljekarnama za zdravlje srca i krvnih žila

Za održavanje normalne razine kolesterola, u ljekarnama možete pronaći posebno razvijeni hrvatski proizvod za kolesterol koji osim ekstrakta fermentirane crvene riže, sadrže i važan sastojak kolin koji doprinosi normalnom metabolizmu lipida i homocisteina te beta-glukan iz zobi. I pije se samo jedna kapsula dnevno.

A za zdravlje i funkciju srca u ljekarnama možete pronaći i, također još jedan hrvatski dodatak prehrani koji sadrži visoku dozu od čak 150 mg koenzima Q10 u samo jednoj kapsuli. Osim toga, te kapsule sadrže za srce potrebne vitamine B1 i B6 kao i magnezij, mineral važan za normalnu funkciju srčanog mišića.

Ako vam se ne ide tražiti po ljekarnama, nema problema jer oba proizvoda možete direktno naručiti i na poznatoj internet trgovini drogerija.hr.

Linker
25. travanj 2024 00:16