Getty Images
mentalno zdravlje

Pate u tišini: dvije trećine starijih ne liječi depresiju

Stav da je to nešto što će sami riješiti, kao i stid da govore o svom mentalnom zdravlju, sprečavaju osobe treće dobi da potraže toliko potrebnu pomoć

Istraživanje koje je proveo GeneSight Mental Health Monitor pokazalo je da gotovo dvije trećine Amerikanaca u dobi od 65 i više godina koji misle da pate od depresije ne traže pomoć. Jedna od tri osobe starije dobi koja misli da ima depresiju vjeruje da će se nekako iz toga "sama izvući". Stav da je to nešto što će sami riješiti, kao i stid da govore o svom mentalnom zdravlju, sprečavaju osobe treće dobi da potraže toliko potrebnu pomoć, naročito sada u doba pandemije, koja na tu skupinu populacije ima najpogubniji učinak.


- Osobe starije dobi bez problema će potražiti pomoć za srčane bolesti, povišen krvni tlak ili dijabetes, no trebale bi shvatiti da depresija nije ništa drukčija. To je također bolest koja se može i treba liječiti - upozoravaju liječnici napominjući kako je vrlo raširena posve pogrešna teza da je depresija normalan dio starenja.


To je, kažu, mit koji treba razbiti, jer ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi osobe treće dobi trebale patiti u tišini i svoju bolest skrivati dok pomoć postoji i dostupna je.

Linker
24. travanj 2024 22:08