Posljedice moždanog udara nisu kod svakog pacijenta iste. Terapiju treba prilagoditi, a u tome može pomoći ovaj izum
 Foto: iStock
Rehabilitacija

Pametni rukav poboljšava oporavak od moždanog udara

Novi medicinski gadget mogao bi znatno ubrzati i poboljšati oporavak od moždanog udara jer pametni "rukav" ima zadatak detektirati koliko je svaki pojedini pacijent u mogućnosti vježbati.

Znanstvenici na britanskom Sveučilištu Southampton rade na posebnom "rukavu" koji bi pomagao ljudima nakon moždanog udara u ponovnom ovladavanju pokretima. "Rukav" će imati mehanomiografske (MMG) senzore koji će biti sposobni detektirati vibracije koje nastaju tijekom mišićnih kontrakcija, kao i akcelerometre, magnetometre i druge mjerače pokreta ruke.

Rukav sve snima

Uređaj će biti bežično spojen s tabletom koji će voditi pacijenta kroz seriju zadataka i slagalica. Dok pacijent rješava zadatke, rukav će "snimati" očitanja koja će biti "prevedena" u razumljivu i praktičnu informaciju na ekranu tableta. Tu će biti ocjena učinjenih pokreta, savjeti kako bolje izvesti zadane zadatke, kao i podaci za specijalista koji sudjeluje u rehabilitaciji kako bi mogao dodatno unaprijediti pacijentove napore za oporavkom.


Preciznija procjena

- Nadamo se da će naš "rukav" pomagati pacijentima nakon moždanog udara da ponovno mogu koristiti ruku i šaku, skratiti vrijeme koje moraju provoditi s terapeutom te im omogućiti preporučenih 45 minuta dnevno fleksibilnije terapije. Koristit ćemo "rukav" i kako bismo što preciznije procijenili pacijentove probleme, a prednost je i što će "rukav" biti jeftiniji i praktičniji od tehnologije bazirane na laboratorijskim nalazima. - rekla je voditeljica tima, profesorica Jane Burridge.

Foto: www.southampton.ac.uk
"Rukav" je povezan s tabletom koji obrađuje podatke i "prevodi" ih liječniku kako bi propisao pravu terapiju

Linker
25. travanj 2024 08:19