Kratka edukacija može spasiti mnoge živote. Odvojite vrijeme.
 Foto: Press
Dođi i ti!

'Oživi me' diploma spašava ljudski život

03. studeni 2018.
Zaklada 'Hrvatska kuća srca' poziva građane na besplatnu edukaciju o oživljavanju.

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije "Oživi me" organizira besplatne radionice o oživljavanju 3., 17. i 24. studenog te 15. prosinca od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon). Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti ovdje.

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja.

Postupak oživljavanja

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Na radionicama građani će savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu "Oživi me" kojom imaju dokaz da su naučili kako spasiti život.

"Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju "Oživi me" još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Foto: Press
Protekle četiri godine 3.500 građana steklo je osnove u postupcima oživljavanja.

Najčešći uzrok smrti

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko devet tisuća osoba godišnje.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Teme
Linker
04. listopad 2022 03:23