Ako ste osjetili posljedice izlaganja suncu i vrućini i niste se potom uspjeli rashladiti, osjećate se loše i nakon pola sata i ne znojite se dovoljno iako je prevruće, trebali biste potražiti medicinsku pomoć
 Getty Images/iStockphoto
Temperature rastu

Ovo su tjelesni znakovi kod kojih morate što prije reagirati i spriječiti toplinski udar

Prepoznate li na vrijeme prve znakove dehidracije i pomognete li sebi i svojim bližnjima što prije možete, poštedjet ćete se mnogih muka, pa i boravka u bolnici

Sunce, dugi dani, zabava, toplina - ljeti je sve nekako lakše, ali i u najopuštenijim trenucima trebamo misliti na zdravlje, jer ljetne se čari lako mogu okrenuti u neugodu. Nanošenje kreme za zaštitu od sunca obavezno je kada smo vani, ali nije niti izdaleka dovoljno, jer moramo se čuvati i od sunčanice i toplinskog udara.

Nakon dugog boravka na plaži ili na kamenjaru i djeca i odrasli mogu biti iscrpljeni, pa je ponekad teško reći jesu li samo umorni ili su se već počeli razvijati znakovi toplinskog udara. Prepoznate li na vrijeme prve znakove dehidracije i pomognete li sami sebi (i svojim bližnjima) što prije možete, poštedjet ćete se mnogih muka, pa i boravka u bolnici.


Glavobolja

Nakon cijelog dana na suncu nije neobična pojava blage dehidriranosti koju može pratiti i glavobolja. Malaksalost od vrućine nije uvijek ozbiljna i većina će se ljudi uz boravak u hladu i pijenje dovoljno vode rashladiti unutar 30 minuta, ali moguće je i da se razvija toplinski udar, a glavobolja je jedan od prvih simptoma. Odrasli će lako, uz veće količine vode, popiti i tabletu protiv bolova, a za djecu je bolje rješenje prašak za oralnu rehidracijsku otopinu.


Smetenost i vrtoglavica

Ako vam se nakon izlaganja vrućini i suncu vrti u glavi i osjećate se smeteno, mogli biste imati toplinski udar. Odrasli će ga prepoznati ako im se zavrti u glavi kod ustajanja ili naglih pokreta. Djeca se mogu osjećati zbunjeno, pa ih nemojte dodatni zbunjivati svojim nemirom, nastojte ostati smireni. Za početak, smjestite ih u rashlađenu prostoriju u ležeći položaj i podignite im noge. Pobrinite se da popiju dovoljno vode ili rehidracijske otopine.


Gubitak apetita

Nije neobično u vrućim ljetnim danima pomalo izgubiti volju za hranom ili zbog preokupiranosti različitim zabavnim sadržajima ponekad jednostavno nemati vremena za jelo, ali potpuni gubitak apetita mogao bi biti znak da ste doživjeli toplinski udar. Zbog vrućine se, naime, možete osjećati slabo i biti potpuno nezainteresirani za hranu. Pokušajte pojesti poneki zalogaj, neka to budu namirnice koje se lako žvaču i gutaju i čije jedenje ne zahtijeva napor.


Pospanost i klonulost

Pospanost i nemoć mogu biti znakovi toplinskog udara, a posebno je osjećaj nemoći i klonulosti moguć kod djece. Kako biste ih rashladili poprskajte ih hladnom vodom ili im prebrišite tijelo spužvom namočenom u hladnu vodu, pa ih tako mokre dodatno rashladite lepezom ili pomoću ventilatora. Dobro će doći i hladni oblozi na pazusima ili na vratu. Ima li dijete bilo kakve simptome toplinskog udara, pružite mu preporučenu pomoć i ostanite uz njega sve dok se ne počne osjećati bolje.

Tijekom vrućina rizik od toplinskog udara je povećan, posebno kod djece koja su stalno tjelesno aktivna i trče okolo u igri. Kako biste spriječili pojavu toplinskog udara imajte uvijek uz sebe dovoljno vode i držite se hlada što je više moguće, osobito između 11 i 16 sati. Odjeća svijetlih boja nešto će se manje zagrijavati od tamne. Ako je moguće, povremeno se rashladite u moru, rijeci, jezeru (mnoge plaže imaju i tuševe), ali nemojte jako zagrijani ulaziti u vodu!


Kada zvati pomoć

Ako ste osjetili posljedice izlaganja suncu i vrućini i niste se potom uspjeli rashladiti, osjećate se loše i nakon pola sata i ne znojite se dovoljno iako je prevruće, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Povišena tjelesna temperatura također je znak pregrijanosti, ako izmjerite iznad 39°C pozovite pomoć. Ostali znakovi koji upućuju na to da treba zvati hitnu pomoć bez odlaganja su kratak dah, napad s grčevima, nemogućnost komunikacije, gubitak svijesti.

Linker
18. travanj 2024 09:44