Znakovi upozorenja

 FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
oprez

Ovo se ne ignorira! Dva neobična simptoma raka prostate mogu se pojaviti čak i na nogama

Rak prostate je drugi najučestaliji maligni tumor muškaraca, a teško se otkriva

Nažalost, brojne vrste karcinoma, uključujući i rak prostate, se ne otkriju na vrijeme, ponekad prođu godine prije nego što se uoči. Međutim, britanska dobrotvorna organizacija Macmillan Cancer Support navodi dva nova simptoma koji bi mogli pomoći u ranijem otkrivanju raka prostate. Ako ih muškarac uoči, trebao bi odmah kontaktirati liječnika.

Rak prostate drugi je najučestaliji maligni tumor muškaraca u Hrvatskoj, odmah iza raka pluća. Točan razlog pojave ovog tipa karcinoma još uvijek nije poznat. Isto tako, obično nije progresivan pa osoba može živjeti godinama prije nego što se pojave neki simptomi. No, to znači da često nije uočljiv dok se ne proširi na druge organe.

Macmillan Cancer Support navodi dva simptoma koji se pojavljuju u nogama i obično su znak upozorenja.


O kakvim je simptomima riječ?

Stručnjaci iz britanske dobrotvorne organizacije objašnjavaju ako kosti u kralježnici imaju rak, karcinom obično pritišće leđnu moždinu. To se zove pritiskanje leđne moždine i dovodi do utrnulosti ili osjećaja trnaca u nogama.


Koji su uobičajeni simptomi raka prostate?

Ne samo da trebate paziti na trnce ili utrnulost u nogama, nego i na ove simptome:

  • Češća potreba za mokrenjem, osobito noću
  • Često žurite na wc
  • Otežano mokrenje
  • Dugotrajno mokrenje ili naprezanje
  • Slab mlaz
  • Osjećaj da vam se mjehur nije ispraznio dovoljno
  • Krv u urinu ili spremi

Ovi simptomi ne znače da imate rak prostate. Ponekad se prostata s godinama poveća zbog benigne hiperplazije prostate, stanja koje nije opasno, pa se javljaju ovi simptomi.

No, u slučaju da je netko u vašoj obitelji imao rak prostate, rizik je veći. Stoga je važno odlaziti na redovne kontrole te raditi samopregled. Isto tako, važno je održavati zdravu kilažu jer su pretile osobe rizičnija skupina.


ČITAJTE I: Urolog otkriva najčešće znakove muških karcinoma: Ako uočite ovaj simptom, odmah se javite liječniku

Linker
03. studeni 2023 21:21