Pazite na unos!

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Smanjite količinu

Ovo je znak upozorenja vašeg tijela da pretjerujete s vrućom kavom!

Topli napitci možda isušuju vaše usne, pogotovo ako ih popijete nekoliko svaki dan

Neki ljudi ljeti piju ledenu kavu, dok drugi tvrde da se vruća kava pije tijekom cijele godine. Ako spadate u potonju kategoriju, imamo loše vijesti za vas: topli napitci možda isušuju vaše usne, pogotovo ako ih popijete nekoliko na dan.


Zašto vrući napitci isušuju vaše usne?

Sigurno već znate da vruća voda tijekom tuširanja može isušiti vašu kožu, isti princip vrijedi i u slučaju vruće kave. Baš kao što izlaganje kože vrućoj vodi može oslabiti kožnu barijeru narušavanjem vaših prirodnih lipida, isto se možete dogoditi vašim usnama kada pijete vruću kavu.

Ako mislite da je ledena kava rješenje, morat ćemo vas razočarati. Kava je diuretik pa može dovesti do dehidracije kada se pije u prekomjernoj količini.

- Obratite pažnju na svoje usne. Ako primijetim da mi se usne počinju sušiti, to mi govori da unosim više kave nego što bih trebao - rekao je gastroenterolog dr. med. Will Bulsiewicz za mindbodygreen.

Ne morate se bojati da će vam se to dogoditi zbog jedne šalice na dan jer vam umjereno ispijanje kave neće napraviti štetu. Važno je samo paziti počinju li vas usne zatezati ili pucati. No, ovo pravilo ne vrijedi samo za kavu nego i za druge vruće napitke, kao što je recimo čaj i matcha.


Što možete napraviti po pitanju toga?

Ako primijetite da vam se usne isušuju od toplih napitaka, važno je njegovati ih. Koristite balzam ili kreme. Obavezno provjerite sastojke balzama jer postoje neki proizvodi za usne koji zapravo mogu još više osušiti vaše usne. Osim toga, pratite dnevni unos vode.

Naravno, odgovarajuća hidratacija koristi vašem tijelu na mnogo načina, a jedan od njih je sprječavanje suhih usana. Na kraju, po potrebi napravite piling usana. Ako primijetite da imate zaostalih ljuskica na usnama, puno je bolje poliranje nježnim pilingom nego njihovo kidanje (jer to može dovesti do krvarenja i pucanja kože). Samo vodite računa da ne pretjerate s pilingom (to može dovesti do još više sušenja) i obavezno nanesite hidratantni balzam za usne.

Linker
23. travanj 2024 10:28