SHUTTERSTOCK
Imaju supermoć

Ovo je šest anti-aging namirnica koje morate uvrstiti u svoj jelovnik, rezultati će biti sjajni

Jaja, chia sjemenke i avokado samo su neke od namirnica kojima možete pospješiti proizvodnju kolagena

Osjećaj tromosti, nastanak bora, celulita i suhe kože te nestanak sjaja kose i kože, samo su neke od posljedica gubitka kolagena.

Njegova proizvodnja počinje značajno opadati nakon srednjih do kasnih dvadesetih godina, a čimbenici kao što su izloženost UV zračenju, pušenje, neuravnotežena prehrana i boravak u zagađenom okolišu doprinose njegovom gubitku.

Štoviše, navedeni faktori mogu ubrzati njegov nestanak i do dva posto godišnje, zbog čega od 20. do 70. godine života možemo izgubiti i do 63,5 posto kolagena u organizmu.

Premda je gubitak kolagena iz organizma prirodna pojava te se kao takvo ne može u potpunosti suzbiti, na radost mnogih, može se ublažiti izbjegavanjem negativnih čimbenika i konzumiranjem namirnica koje pospješuju njegovu proizvodnju. Posljedično, doći će do učvršćivanja strukture kože, jačanja kose i noktiju te vraćanja gipkosti zglobovima. Jaja, chia sjemenke i avokado samo su neke od njih, a cijelu listu namirnica donosimo u nastavku teksta.

Što je kolagen?

Kolagen je glavna strukturna bjelančevina u tijelu. Uglavnom se nalazi u hrskavici, ligamentima, rožnici, stijenci krvnih žila i probavnom traktu. Naše tijelo se sastoji od 28 različitih tipova kolagena, a razlikuju se ovisno od vrste sekvence aminokiselina u pojedinačnim lancima. Najčešći su kolagen tipa 1, 2, 3, 4, a svaki ima jedinstvenu strukturu i aminokiselinsku sekvencu. Tip jedan čini više od 90 posto kolagena u našem organizmu.

Jaja

image
SHUTTERSTOCK

Prva na popisu anti-aging namirnica su jaja.

Istraživanja su dokazala da je navedena namirnica bogata kolagenom, a najviše ga ima u ljusci i žumanjku. Zlatni dio jajeta je bogat i sumporom, trećim najbrojnijim mineralom u ljudskom tijelu koji u kombinaciji s kolagenom poboljšava strukturu kože, koristi u zarastanju rana i smanjenju vidljivosti akni te, na koncu, poboljšava elastičnost kože. Odlično je što ovu namirnicu možete jesti na nekoliko načina; na oko, kao kajganu ili, pak, kao omlet, poširana ili kuhana, zbog čega teško može dosaditi.

Chia sjemenke

image

Ilustracija

SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da vegani u smjesama za kolače često umjesto jaja koriste chia sjemenke?

Zbog svoje želatinaste smjese koja nastane u kontaktu s vodom, male crne sjemenke odlično zamjenjuju jaja, a idealno se stapaju i sa zobenom kašom, biljnim mlijekom i bobičastim voćem. Izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina koje obnavljaju stanice kože i čine ju glatkom, sjajnom te mladolikom. Osim toga, chia sjemenke sadrže i devet esencijalnih aminokiselina koje, među ostalim, utječu i na proizvodnju kolagena. Prema tome nećete pogriješiti ako ih dodate u smoothie, snack ili, pak, konkretniji obrok.

Losos

image

Ilustracija

SHUTTERSTOCK

Baš kao chia sjemenke, i losos obiluje omega-3 masnim kiselinama pa redovitim konzumiranjem može pospješiti kvalitetu kose, kože i noktiju. No, ako ste se ikada pitali zašto je riblja koža glatka nakon što se očiste ljuskice, evo odgovora – upravo zato što je bogata kolagenom tipa 1. Zato sljedeći put kad se na vašem tanjuru nađe riba, nemojte izostaviti njen vanjski dio okrunjen ljuskicama, jer upravo on može blagotvorno djelovati na vašu kožu.

Riba je, općenito, odličan izvor navedenog proteina, kao i mnogih drugih važnih vitamina i minerala, zbog čega stručnjaci preporučuju da se na jelovniku pronađe barem dva puta tjedno.

Lisnato povrće

image

Ilustracija

SHUTTERSTOCK

Špinat, kelj, blitva i endivija samo su neke vrste lisnatog povrća koje sadrže zeleni pigment klorofil, odličan za čišćenje organizma od toksina. Osim za detoksifikaciju organizma od štetnih tvari, navedene biljke služe i kao prirodni zaštitnici kože upravo zahvaljujući vitaminu E, C, B9 i luteinu, tvarima koje ubrzavaju proces izgradnje kolagena. Ako, pak, niste veliki ljubitelj navedenog povrća, možete ga kombinirati s jajima u obliku fritaje ili s voćem u obliku ukusnog smoothija.

Soja

image

Ilustracija

SHUTTERSTOCK

Proizvodi od soje sadrže genistein, biljne hormone koji služe kao antioksidansi, a potiču proizvodnju kolagena. Sojino mlijeko, tofu, sladoled od soje, veganski falafel, salame, medaljoni, pljeskavice, seitan tempeh samo su neke od delicija napravljene od navedenog biljnog proteina koje mogu poslužiti kao ukusna alternativa namirnicama životinjskog podrijetla.

Avokado

image

Ilustracija

SHUTTERSTOCK

Ova zelena biljka jajolikog izgleda bogata je vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama koji u kombinaciji povećavaju proizvodnju kolagena u tijelu. Egzotično voće odlično je i za regulaciju krvnog tlaka i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, a sve zahvaljujući gotovo 20 vitamina i minerala koje sadrži u sebi, među njima i vitamine A, B, C i E, vlakna, kalij, kalcij i bakar. Stoga ne čudi što ga neki nazivaju superhranom!

Dodatak prehrani s kolagenom

Premda navedene namirnice itekako utječu na proizvodnju kolagena, zbog ubrzanog načina života nerijetko zaboravimo na važnost zdrave prehrane pa se, posljedično, okrenemo jelima "s nogu" koji često baš i nisu nutritivno bogati, niti potiču proizvodnju kolagena. Upravo je iz tih razloga navedeni protein poželjno nadomjestiti anti-age suplementima koji će zadovoljiti dnevnu dozu i pozitivno utjecati na zdravlje tijela. Jedan od njih može biti i Kolagen shot iz Gaia Naturelle, koncentrirani anti-age tekući dodatak prehrani za mladolik izgled kože, sjajnu kožu, jaku kosu, čvrste nokte i gipke zglobove. Proizvod sadrži 5000 mg ribljeg kolagena, 1500 mg MSM-a, 30 mg hijaluronske kiseline, 150 µg biotina, vitamine C, B6 i cink.

image

Gaia Naturelle Kolagen Shot

GAIA NATURELLE

Namijenjen je osobama starijima od 20 godina, posebno jer se tada počinje smanjivati zaliha vlastitog kolagena u tijelu, no primjeren je i za tinejdžere s problematičnom kožom sklonom aknama. Budući da dolazi u tekućem obliku, Kolagen shot ima do deset puta bolju apsorpciju nego dodaci prehrani u prahu ili u tabletama.

Proizvod dolazi s plastičnom čašicom od 25 ml koja čini idealnu preporučenu dnevnu količinu kolagena. Za najbolju apsorpciju poželjno ga je ispijati natašte, no budući da ne sadrži šećere i laktozu, kao niti gluten i masti, može se pomiješati s vodom, sokom ili, pak, smoothijem i konzumirati tijekom dana.

Aktivni sastojci Kolagen shot dodatka prehrani

HIDROLIZIRAN RIBLJI KOLAGEN TIPA 1 – najbolji mogući izvor kolagena. Kolagen tipa 1 je najčešća bjelančevina u tijelu, predstavlja 80 posto dermisa. Konzumacija kolagena dokazano smanjuje učinke starenja, regenerira kosti i zacjeljuje rane.

MSM – mineral ljepote koji omogućava prirodnu produkciju kolagena i keratina koju su bitni za očuvanje mladog izgleda kože, zdrave kose i jakih noktiju.

HIJALURONSKA KISELINA – niti jedna druga biološka tvar ne može vezati toliko vode kao hijaluronska kiselina što znači da je odlična hidratacijska tvar, posljedica je glatka, mekana koža i manje bora.

VITAMIN C – neizostavan za rast novog vezivnog tkiva iz kolagena, ima ulogu kod nastajanja kolagena za normalno djelovanje kože.

BIOTIN – pridonosi očuvanju zdrave kože i kose.

CINK – pridonosi očuvanju zdrave kože, kose i noktiju.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gaia Naturelle.

Linker
16. travanj 2024 17:48