SHUTTERSTOCK
Obratite pažnju

Ovih sedam simptoma znak su manjka nutrijenata kod starijih, a često prolaze ispod radara

Manjak hranjivih tvari i pothranjenost mogu trajati duži period prije nego što ih prepoznate kao simptome

Unošenje dovoljne količine nutrijenata često se čini izazovnim, posebno kako starimo i naš metabolizam usporava. Također, u ovom prirodnom procesu više nismo u naponu snaga u kojima smo nekada bili. Ipak, unatoč tome brojna su istraživanja pokazala da baš ove skupine ljudi zahtijevaju više nutrijenata poput vitamina B i kalcija te da su često u manjku s istima. Bilo bi idealno kad bi tijelo odmah davalo signale da mu nešto nedostaje no, realnost je da manjak hranjivih tvari pa i pothranjenost mogu trajati duži period prije nego što prepoznate da su to bili simptomi. Ipak, neki znakovi bi se mogli pokazati ključnima. Navodimo njih sedam.

1. Neobjašnjivi umor

Umor je jedan od simptoma nedostatka željeza koji može dovesti do anemije, stanja koje možemo prepoznati po izrazitom bljedilu kože. Ipak, i druga stanja mogu uzrokovati pretjerani umor, uključujući bolesti srca, depresiju ili bolesti štitnjače. Stoga, ako vas prati neobjašnjivi umor, nemojte previše razmišljati nego se obratite liječniku za dodatne pretrage i savjet.

2. Lomljiva i suha kosa

Kosa, koja se uglavnom sastoji od proteina, služi kao koristan dijagnostički marker za prepoznavanje nedostataka u prehrani.

- Lomljiva, suha i prorijeđena kosa kod starije osobe može biti znak neadekvatne prehrane - rekla je Kathleen Niedert, direktorica odjela kliničke prehrane u Iowi.

Lomljiva kosa može signalizirati manjak esencijalnih masnih kiselina, proteina, željeza i drugih hranjivih tvari. Gubitak kose je uobičajena pojava starenja, međutim, ako kosa počne ispadati neuobičajenom brzinom, to može biti dobar signal za nedostatkom hranjivih tvari u organizmu. Nakon što vam liječnik identificira nedostatke, možete ih liječiti hranom bogatom hranjivim tvarima i dodacima.

3. Savijanje noktiju

Noki i njihov izgled su još jedan od dobrih indikatora koji upućuju na neadekvatnu prehranu. Nokat u obliku žlice, odnosno koji se savija prema gore (koilonihija) posljedica je manjka željeza i vitamina B12. Ako imate anemiju čiji je uzrok nedostatak željeza, liječnik vam može preporučiti dodatke koje sadrže željezo i konzumiranje hrane bogate ovim mineralom poput jetra i dagnji.

4. Problemi s ustima

Promjene u smislu bolne upale na uglovima usta mogu upućivati na nedostatak riboflavina (B2) i željeza. Također, na nedostatak ovog vitamina i minerala može upozoriti i blijed jezik. Stanje koje se zove sindrom pečenja usta, koje i dalje zbunjuje istraživače, može nastati kada razine željeza, cinka ili B-vitamina padnu ispod potrebne razine. Nakon što detektirate o kojim je nedostatcima problem, od stručnjaka s područja nutricionizma, farmaceuta i doktora možete dobiti konkretne upute o prehrani i dodacima.

5. Proljev

Kronični proljev može biti znak malapsorpcije, što znači da vaše tijelo ne apsorbira hranjive tvari u potpunosti. Malapsorpcija može biti potaknuta infekcijom, operacijom, određenim lijekovima, prekomjernom konzumacijom alkohola i autoimunim poremećajima kao što su celijakija i Crohnova bolest. Kao i kod drugih promjena, nemojte se ni na ovu oglušiti nego posjetite svog liječnika.

6. Razdražljivost

Neobjašnjive promjene raspoloženja, a osobito osjećaj razdražljivosti mogu biti simptomi depresije, ali i upozorenje da tijelo ne dobiva energiju koja mu je potrebna. Ako imate trajno loše raspoloženje ili zaboravnost, posavjetujte se s liječnikom.

7. Nedostatak apetita

Kako starimo, gubimo apetit, a okusni pupoljci gube svoju osjetljivost. Također, češće smo podložni uzimanju lijekova od kojih neki također mogu smanjiti apetit.

- Kronični nedostatak apetita ozbiljan je znak koji može upozoravati na prehrambeni nedostatak - ističe Nancy Wellman, bivša predsjednica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Osim prehrambenog, mogući uzroci nedostatka apetita mogu upućivati na depresiju i demenciju.

Linker
27. travanj 2024 08:48