SHUTTERSTOCK
važno

Ovih pet brojeva kontroliraju vaše zdravlje. Znate li koji su i kako možete na njih utjecati?

Pomoću brojki možete saznati kakvog ste zdravlja

Postoji mnogo savjeta o tome kako sačuvati zdravlje, od toga koliko čaša vode u danu treba popiti, koliko koraka prohodati, koliko sati spavati, koliko minuta u danu vježbati, koliko porcija voća i povrća jesti...? Često može biti zbunjujuće pratiti sve te savjete i ne znati koliko su učinkoviti, ali dobra je vijest da biste zapravo trebali znati pet ključnih brojki, jer će vam one pokazati što se događa u vašem tijelu.

* Koliki vam je krvni tlak?

Cilj: između 90/60 i 120/80

Visoki krvni tlak (hipertenzija) rijetko ima primjetne simptome te, ako se ne liječi, povećava rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar.

Kako to popraviti: Načina života i navike koje prakticirate mogu pomoći u sprječavanju i snižavanju visokog krvnog tlaka. Savjetuje se smanjiti dosoljavanje hrane, smanjiti alkohol i smršaviti, odnosno zadržati primjeren indeks tjelesne mase. Također, redovito vježbajte, kavu ograničite na dvije šalice dnevno, ako pušite, prestanite...

Kako otkriti svoj broj: Možete zatražiti od svog obiteljskog liječnika da vam izmjeri krvni tlak, možete to učiniti u ljekarnama, a, također, kod kuće uz provjereni tlakomjer i pridržavajući se savjeta o pravilnom mjerenju tlaka u kućnim uvjetima.


* Koliki vam je šećer u krvi?

Cilj: od 3.9 do 6.1 mmol/L krvi.

Tijekom dana normalno se razina šećera mijenja nakon uzimanja obroka, pa tako dva sata nakon jela mogu porasti na od 6.7 do 7.8 mmol/L krvi.

Visoki šećer u krvi uzrokuje šećernu bolest, koja ako se ne liječi može imati ozbiljne dugoročne učinke kao što su oštećenje živaca i kardiovaskularne bolesti.

Kako to popraviti: Oni kojima je dijagnosticiran predijabetes ili dijabetes trebaju slijediti preporuke liječnika o prehrani i uzimanju terapije, a svima ostalima savjetuje se prehrana temeljena na povrću u voću, cjelovitim žitaricama, ribi i zdravim proteinima. Hodanje može pomoći sniziti šećer u krvi, pijenje više vode i izbjegavanje rafiniranih namirnica i prerađene hrane.

Kako otkriti svoj broj: Ako imate simptome, uključujući prekomjernu žeđ, umor, zamagljen vid ili obiteljsku anamnezu dijabetesa, kod svog liječnika opće prakse zatražite test krvi.


* Kolika vam je razina kolesterola?

Cilj: 5 ili niže ukupni; LDL-kolesterol manje od 3 mmol/L, a HDL kolesterol više od 1-1.5 mmol/L

Visoke razine kolesterola u krvi začepljuju arterije i dovode do kardiovaskularnih bolesti uključujući srčani i moždani udar. Najvećim krivcem smatra se prehrana životinjskog porijekla i masna hrana, ali neki ljudi imaju nasljedno povišen kolesterol. Visoke razine kolesterola mogu biti uzrokovane i nedovoljnim vježbanjem, prekomjernom tjelesnom težinom, pušenjem i konzumiranjem alkohola.

Kako to popraviti: Dobar način za sniziti kolesterol je mediteranska prehrana koja uključuje puno povrća i nemasnog mesa. Redovita fizička aktivnost također će pomoći u reguliranju kolesterola. Ako promjena životnih navika ne pridonese snižavanju kolesterola, liječnik će vam propisati lijek.

Kako otkriti svoj broj: Vaš liječnik opće prakse može savjetovati test krvi kako biste provjerili razinu kolesterola. Dob, težina, visoki krvni tlak ili dijabetes stanja su koja utječu i na povišene razine kolesterola.


* Koliki je indeks tjelesne mase?

Cilj: 20 -25

Indeks tjelesne mase formula je koja se koristi da bi se utvrdila zdrava težina te jeste li pothranjeni ili debeli, odnosno pretili.

Previsoki ili preniski indeks tjelesne mase povećava rizik od zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak.

Kako to popraviti: Uravnotežena prehrana i redovito kretanje najbolji su način da se indeks tjelesne mase drži u zdravom rasponu. Ako imate višak kilograma nastojte smršaviti jedući manje kalorija, smanjite veličinu porcija, smanjite visokokaloričnu hranu i piće.

Kako otkriti svoj broj: Računa se tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. BMI kalkulator (prema engl. body mass indeks ili BMI) može se naći na internetskim stranicama.


* Koliko kalorija dnevno unosite?

Cilj: 2,000 kalorija dnevno za žene i 2,500 za muškarce.

Međutim, unos kalorija također varira ovisno o dobi, metabolizmu i razinama tjelesne aktivnosti, između ostalog. Kalorije pomažu u mjerenju količine energije koju daju hrana i piće, a dodatne kalorije tijelo će pohraniti u masnoću.

Kako to popraviti: Vrijedno je pokušati se držati svojih dnevnih preporučenih kalorija što je više dana u tjednu moguće.

Kako otkriti svoj broj: Kalkulatori kalorija mogu se pronaći online ili se može preuzeti aplikacija.

Kalkulator će procijeniti broj kalorija potrebnih svaki dan za održavanje, gubitak ili dobivanje na težini, nakon što unesete detalje kao što su vaša visina, težina i navike vježbanja.

Linker
30. studeni 2023 23:19