Pretjerate li često?
 Foto: iStock
Kad su "oči prevelike"

Ove tegobe možete izbjeći ako uspijete odoljeti teškoj i masnoj hrani

09. ožujak 2018.
Za razliku od toplih proljetnih i vrućih ljetnih dana, kada smo u stanju preživjeti dan na laganoj salati ili tek pokojoj voćki, zimi nam se svima dogodi da malo pretjeramo, a ne bismo smjeli...

Izaziva li u vama pomisao na bogatu trpezu sreću i radost ili strah od probavnih teškoća? Ako vas problemi s probavom sputavaju da uživate u posljednjim danima zime, ne brinite - niste jedini. Teška, masna hrana pripremljena pečenjem ili pak vrlo slatki kolači i razne druge slastice, čest su uzrok probavnih smetnji, pogotovo u ovo doba godine.

Mljac, mljac...

Pečena purica ili patka s mlincima, pečena svinjetina i krumpiri, zatim francuska salata, pa onda kolači svih vrsta i oblika. I taman kad je prošlo božićno i novogodišnje blagovanje, eto nas već u pripremama za Uskrs. Boca bijelog, boca crnog vina, pa opet red mesa, bogatih priloga i, naravno, kolača…

Pa dan, dva predaha i - pogađate!? Težina u želucu nestaje, apetit vam se opet otvara i pojeli bist i frižider i sve što je u njemu.

A, očekivano, posluži se s vremena na vrijeme na stol i pokoji čvarak, hladetina, domaće kiflice od dizanog tijesta, a i pinca ili sirnica, jer mora još neko vrijeme biti nešto slatko u kući "za slučaj da navrate gosti".

Evo koje tegobe može donijeti bogata trpeza (odnosno naše "velike oči")


Pečeno i masno

Mnogo pečene i masne hrane, raznih umaka, suhomesnatih proizvoda i kolača mogu uzrokovati osjećaj težine u želucu, nadutost, povratak želučane kiseline iz želuca jednjak, odnosno refluks i žgaravicu. Ovo posljednje naročito pospješuje omiljena navika da se poslije obilnog jela ide malo prileći. No, iako vrlo ugodna, ova navika nije dobra za naš probavni sustav pa bi ležanje trebalo izbjegavati barem pola sata nakon obilnog ručka te ostati barem u sjedećem položaju. Također, tešku hranu valja izbjegavati neposredno prije večernjeg počinka. Za žgaravicu ipak ima lijeka i može ju se ublažiti tzv. antiacidnim lijekovima.

Oštećena sluznica

Ako pak dođe do oštećenja sluznice negdje u probavnom traktu, kontakt želučane kiseline i oštećene sluznice može uzrokovati oštru bol u području abdomena. Ovo stanje naziva se želučani vrijed, a tegobe će biti nešto lakše nakon obroka s obzirom na to da hrana nakratko neutralizira kiselinu. Bol je jača na prazan želudac, a posebno intenzivna može biti noću.

Putovanja i probava

Razlog putovanja, naravno nije bitan, ali je bitno spomenuti kako putovanje može uzrokovati probleme s probavom. Na putovanjima mijenjamo uobičajeni ritam hranjenja i spavanja, a izloženi smo i određenom stresu što za posljedicu može imati usporenje probave, zatvor ili druge probavne teškoće. Važno je zato tijekom putovanja piti dovoljne količine vode, te jesti dovoljno svježeg voća i povrća koji će u našem probavnom traktu na sebe vezati vodu.

Hrana sa štandova

Iako izgledaju primamljivo, brojni štandovi s pečenim kobasicama, fritulama i sličnim poslasticama, koji u zimskom periodu godine "niknu" na mnogim gradskim trgovima, mogu skrivati i određene opasnosti. Naime, hrana pripremljena na takvim mjestima podložnija je zarazi raznim vrstama bakterija koje poslije mogu napraviti "nered" u našem želucu. Osjetite li poslije kakvog slasnog zalogaja nadutost, bol u trbuhu, mučninu ili dobijete proljev, vjerojatno je došlo do trovanja hranom. Kako obilazak takvih mjesta ipak ne bi bio neugodno iskustvo, pokušajte se zaštititi čestim pranjem ruku te provjerite je li vaša hrana, naročito piletina i ostale vrste mesa, dovoljno termički obrađena.

Foto: iStock
Vrijeme je da pečenu hranu zamijenimo kuhanom i svježim povrćem i voćem.

Alkoholna pića

Želučane tegobe može uzrokovati i pretjerana konzumacije alkoholnih pića, također vrlo česta u ovo doba godine kada se kuhanim vinom ili ginom pokušavamo barem malo ugrijati od niskih temperatura. Vina, piva, kratka pića i razni kokteli u kombinaciji s masnom i teškom hranom mogu uzrokovati čak i upalu gušterače, a takav akutni pankreatitis vrlo je neugodno stanje praćeno oštrom boli u gornjem dijelu trbuha, mučninom i povraćanjem. Kako biste izbjegli ovakve neugodnosti, pripazite na količinu alkohola te između svakog pića pojedite mali lagani obrok i popijte malo mineralne ili obične vode.

Netolerancija na laktozu

S obzirom na to da su kolači još uvijek svuda oko nas, osobe netolerantne na laktozu mogu biti u posebnim problemima jer je mlijeko prisutno u gotovo svim slasticama. Prvi simptomi netolerancije na mlijeko i mliječne proizvode javljaju se dva do tri sata nakon konzumacije određenog proizvoda, a oni uključuju mučninu, često podrigivanje, grčeve i slično. Kod ljudi koji pate od blažeg oblika netolerancije na mlijeko, ovi se simptomi ne moraju javiti prilikom svake konzumacije, no pretjeramo li s mliječnim proizvodima, dosad skriveni simptomi mogu se češće javiti.

Iritabilni kolon

Koliko god bismo željeli uživati u ovom dobu godine, činjenica je da nam sva ta slavlja, gosti i obaveze mogu uzrokovati i određeni stres. Patite li od iritabilnog kolona, odnosno debelog crijeva, stres za vas može značiti i grčeve, nadutost, proljev ili pak zatvor. Zato je važno znati se opustiti i uživati u druženjima, ukusnim zalogajima i zdravicama, no umjereno i obzirno.

Teme
Linker
07. rujan 2021 23:38