Smijete li se još uvijek široko kao nekad?
 Foto: iStock
Bolesti desni

Ove navike (i zdravstvena stanja) mogu uzrokovati bolesti desni

Ako na vrijeme prepoznate bolesti desni, možete ih liječiti. Prvi simptomi gingivitisa su upaljene i na dodir krvareće desni. Ako im ne posvećujemo pozornost, neliječena upala desni s vremenom može napredovati u parodontitis.

Krvarenje desni često može biti uzrokovano plakom, odnosno ljepljivim naslagama bakterija koje se stvaraju oko zuba, na njima ili između njih.

Ako se bakterije plaka ne uklone na vrijeme, one mogu nadražiti desni, što može dovesti do crvenila, krvarenja i upala.

Drugi mogući uzroci krvarenja desni su i prejako četkanje, neredovita te nepravilna higijena oralne šupljine, jezika i međuzubnih prostora.

Među ostalim čimbenicima koji mogu pridonijeti razvoju parodontalnih bolesti su:

  • hormonalne promjene (poput onih koje nastaju tijekom trudnoće),
  • pubertet,
  • dijabetes,
  • menopauza
  • i mjesečne menstruacije.

Na stanje zubnog mesa mogu utjecati i bolesti poput raka ili HIV-a koje ometaju imunološki sustav.

Provjerite nuspojave na lijekove

Određeni lijekovi poput antidepresiva i sedativa mogu smanjiti protok sline koja ima zaštitni učinak na zubima i desnima.

Na razvoj gingivitisa mogu utjecati i loše navike poput pušenja cigareta, kao i obiteljska povijest bolesti zuba.

Ako na vrijeme prepoznate bolesti desni, možete ih liječiti. Prvi simptomi gingivitisa su upaljene i na dodir krvareće desni. Ako im ne posvećujemo pozornost, neliječena upala desni s vremenom može napredovati u parodontitis.

Znak upozorenja je i loš zadah koji može biti neugodna pojava, ali i rani znak bolesti desni. Osim toga, bakterije plaka mogu uzrokovati natečene, podbuhle i crvene desni, povlačenje zubnog mesa i naposljetku gubitak zuba do kojeg dolazi ako se bolesti ne liječe na vrijeme.

Kako pravilno četkati zube?

Kod četkanja pazite da ste nježni jer grubo četkanje i istrošena četkica za zube mogu uzrokovati oštećenje zuba. Četkicu bi trebali mijenjati barem svaka tri mjeseca, a dlačice na njoj ne bi trebale biti tvrde kao ne bi nadražile zubno meso. Zube četkajte kružnim pokretima i laganim pritiskom najmanje dvije minute dva puta dnevno. Četkajte vanjske površine svakog zuba te gornje i donje površine, držeći dlačice četkice postavljene na desni. Potom četkajte površine zuba kojima žvačete hranu, kružnim ili eliptičnim pokretima te posebno obratite pažnju na područja gdje se dodiruju zubi i desni. Istu metodu koristite i za unutarnje površine svih zuba te ne zaboravite nježno očetkati jezik čime ćete osvježiti dah i ukloniti bakterije.

Linker
24. travanj 2024 13:51