Slatkast i mirisan, daje jelima posebnu toplinu.

 SHUTTERSTOCK
Mirisno i zdravo

Ovaj zimski začin olakšava probavu i ublažava žgaravicu, a može pomoći i da lakše zaspite

U stvaranju toplog i mirisnog ozračja u vašem domu, ali i u zaštiti zdravlja - u svemu tome zimski začini bit će vam dragocjeni saveznici

U smišljanju novih i pomalo egzotičnih jela ili obogaćivanju onih tradicionalnih, u stvaranju toplog i mirisnog ozračja u vašem domu, ali i u zaštiti zdravlja - u svemu tome zimski začini bit će vam dragocjeni saveznici. Jedan od njih je muškatni oraščić. Ovaj se začin dobiva od sjemenki tropskog zimzelenog stabla muškatnog oraha koje raste u toplim predjelima Bra zila, Indonezije i na Karibima. U tropskim krajevima, odakle i potječe, muškatni oraščić je vrlo popularan dodatak slatkim jelima ili raznim začinskim mješavinama, poput garam masale, dok se u europskim kuhinjama najčešće koristi u doba zimskih blagdana. Slatkast i mirisan, daje jelima posebnu toplinu koja je naročito dobrodošla u hladnim zimskim danima i blagdanskom ozračju.

Pazite na temperaturu

Osim za pripremu slastica, u na šim se krajevima rado koristi i za začinjanje slanih jela, naročito jela s krumpirom, mesom, blitvom, špinatom, kupusom i mrkvom, kao i krem juha (isprobajte ga u krem juhi od bundeve ili batata i nećete požaliti). Neizostavan je začin u pripremi bešamel umaka, a oplemenit će i bilo koji umak na bazi vrhnja i sira dajući im punoću okusa. Koristan savjet je da svježe naribani muškatni oraščić dodate pri samom kraju kuhanja jer mu previsoka temperatura slabi okus.

Nutritivno bogat

Prhki kolačići i keksi u kojima često uživamo u hladnim mjese cima i blagdanskim danima bit će još aromatičniji i ukusniji ako im uz uobičajene zimske začine kao što su cimet i vanilija dodate i muškatni oraščić. No, prstohvat muškatnog oraščića dodan u smjesu učinit će posebnim i najobičnije palačinke. Osim što jela čini ukusnim, muškatni oraščić ih i nutritivno obogaćuje jer sadrži kalcij, željezo, magnezij, cink, ba kar, fosfor, niacin, folnu kiselinu i tiamin.

Prehrambena vlakna

Uz to je izvor prehrambenih vlakana pa olakšava probavu i ublažava žgaravicu. Ako niste znali, muškatni oraščić može vam pomoći i da lakše zaspite: samo dodajte prstohvat naribanog oraščića u šalicu toplog mlijeka i popijte prije odlaska na spavanje.

Sve o zimskim začinima čitajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 15. prosinca.

Linker
19. travanj 2024 10:48