FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Ovaj virus ne bira spol, a pravovremeni razgovori s djecom umanjuju njegovo širenje

HPV i rak vrata maternice nisu samo teme za mame i kćeri, već za cijelu obitelj

Razgovor o seksualnim odnosima i spolno prenosivim bolestima s predadolescentima i adolescentima je i dalje jedna velika tabu tema u Hrvatskoj. Postoji određeni broj roditelja koji otvoreno razgovaraju o tome sa svojom djecom, no nažalost, jako puno djece živi u obiteljima gdje se uopće ne priča o HPV-u, kao ni o spolno prenosivim bolestima, govori nam Dušanka Kosanović, psihologinja i psihoterapeutkinja Family Laba.

Više pogledajte u VIDEU.



Znate li da je HPV, glavni uzročnik raka vrata maternice, toliko čest da će se njime zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života, a da toga neće biti ni svjesna. U posljednjih deset godina i u Hrvatskoj bilježimo trend pada standardizirane stope incidencije raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No, nažalost, u Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan jedna žena od njega umre.


#PružiRuku

Libresse u novoj kampanji donira novac od svakog prodanog proizvoda kako bi pomogao i podržao žene koje su se borile i danas se bore s rakom vrata maternice. To znači da do 31. svibnja, za svaki kupljeni proizvod, Libresse će donirati 0,3 kn Udruzi Zdravka, koja djeluje u sklopu Hrvatske lige protiv raka, u svrhu financiranja programa koji pomaže ženama koje pate od raka vrata maternice. Donacije Udruzi Zdravka bit će iskorištene za tjedne radionice koje će se protezati tijekom cijele godine te webinare i individualne konzultacije s vodećim stručnjacima iz područja psihologije, onkologije i ginekologije.

Kampanju prati hashtag #PružiRuku, koji na društvenim mrežama poziva žene da otvoreno progovore o svojim iskustvima borbe protiv raka vrata maternice, pa i osudi koju su doživljavale zbog toga što su imale virus HPV. Ideja je da pružimo ruku ženama koje se bore s ovom bolešću i/ili njezinim posljedicama, da im damo da izađu iz sjene i da ih na danjem svjetlu zagrlimo, poštujemo, njegujemo, volimo. Pozivamo žene i otvaramo razgovor o ovoj bolnoj temi na društvenim mrežama uz hashtag #PružiRuku, a razgovor se vodi i na službenoj stranici Libresse Hrvatska.


ČITAJTE I: Majka troje djece o borbi s rakom vrata maternice: ‘Mislila sam da ova bolest pogađa samo promiskuitetne osobe...‘


Powered by

Libresse

Linker
19. travanj 2024 22:43