Jelima možete dodati svježe ili sušene listove
 Getty Images
zdravlje

Ovaj snažan začin ublažava simptome iritabilnog crijeva, čisti tijelo i pomaže radu bubrega

Osim dobro poznate upotrebe u kulinarstvu, poznat je i po brojnim dobrobitima, a među najvažnijima je sposobnost smirivanja upalnih procesa u cijelom tijelu

Kome nije poznata specifična aroma koju već jedan list lovora može dati loncu gulaša, brodetu, juhi...?

Snažan začin, ali i ukrasna biljka čijim su vijencima u antici ovjenčavani pobjednici, potječe iz Male Azije, kasnije se proširio Azijom i Sredozemljem. Kod nas raste u Dalmaciji, Primorju i Istri, a i Lovran je ponio ime po okolnim šumama lovora.

Jelima možete dodati svježe ili sušene listove lovora. Za sušenje birajte veće, čvrste i sjajne listove koji imaju izrazito tamnozelenu boju. Sušiti ih treba u hladu. Tako sušeni mogu se čuvati i godinu dana, dobro zatvoreni u staklenkama, na suhom i tamnom mjestu. Ne držite ih u metalnim ili plastičnim posudama jer mogu promijeniti okus lista.


Od artritisa do zdravlja srca

Osim dobro poznate upotrebe u kulinarstvu, lovor (lat. Laurus nobilis) poznat je i po brojnim dobrobitima za zdravlje. Među najvažnijima je sposobnost smanjenja upalnih procesa u cijelom tijelu. Možemo je zahvaliti jedinstvenom fitonutrijentu, partenolidu, koji je sposoban brzo smanjiti upalu i neugodu kad se izvana nanosi na pogođene dijelove tijela, primjerice na bolne zglobove zahvaćene artritisom. Takav se učinak može očekivati i uz redovitu upotrebu lovorova lista u jelima.

Lovorov list kao diuretik snažno potiče mokrenje, time i čišćenje organizma, a može potaknuti i povraćanje ako smo pojeli nešto otrovno. Nadalje, sastojci lovorova lista smiruju nadraženi želudac te ublažavaju simptome iritabilnog crijeva, čak i celijakije.

Jedinstveni enzimi iz lista lovora olakšavaju probavu i apsorpciju nutrijenata. Aktivni sastojci lovorovog lista uspješno djeluju protiv gljivica, a u narodnoj medicini ovaj se začin koristi još i kao pomoć probavnim organima i bubrezima, protiv proljeva i plinova itd.

Bioflavonoid rutin i kafeična kiselina, također komponente lovorova lista, važni su za zdravlje srca.


Tako dobar

Rutin jača stijenke kapilara, dok kafeična kiselina pomaže sniziti razinu tzv. lošeg, LDL, kolesterola u krvi.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i drugih sastojaka u lišću lovora, koja uključuje fitonutrijente, katehine, linalool i partenolid, pomaže zaštititi organizam od lošeg utjecaja slobodnih radikala. Oni, naime, mogu uzrokovati mutaciju zdrave stanice u kanceroznu, a lovor je sposoban spriječiti takav proces.

Foglie Di alloro - Fra le Mani - Donna
Getty Images/iStockphoto

I za ljepotu

● Listovi lovora mogu se izravno povezati s poboljšanjem funkcije inzulinskih receptora, time i s regulacijom razine šećera u krvi. Osobama koje su u riziku od razvoja dijabetesa, ali i onima koje od ove bolesti već boluju, redovita konzumacija lovorovih listova može pomoći u znatnom smanjenju rizika za skokovite promjene vrijednosti šećera u krvi.

● Esencijalno ulje lovorova lišća može se nanositi na prsa kako bi pomoglo ublažiti različite tegobe s dišnim organima. Jednako će djelovati i topli oblog napravljen s lišćem lovora - preporučuje se staviti ga na prsa i držati preko noći. Inhaliranje djeluje slično jer pomaže izbaciti opasne bakterije iz dišnog trakta.

● Želite li poboljšati stanje vlasi i riješiti se peruti, potopite listove lovora u vodu pa utrljajte tu vodu na vlasište poslije šamponiranja. Hlapljivi sastojci iz lovora pomažu eliminaciji peruti i oporavku suhe kože.

● Alkohol linalool iz lovora pomaže sniziti razine stresnih hormona u tijelu, osobito kod aromaterapijske primjene. Prekomjerni stresni hormoni mogu dugoročno ugroziti zdravlje, a lišće lovora pomaže da se smirite i ostanete opušteni i u neugodnim situacijama.

● Kod uzimanja lovora potreban je određeni oprez jer može biti prejak osobama s osjetljivim probavnim organima. Trudnice i djeca ne bi ga trebali uzimati. Ako kod vanjske primjene izaziva iritaciju kože, pripravak treba razblažiti.

Linker
18. travanj 2024 06:33