Na vrijeme uzmite svoje zdravlje u svoje ruke
 Foto: iStock
Rano otkrivanje raka testisa

Ovaj put počeši s razlogom

09. ožujak 2016.
S obzirom na to da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva

Ukoliko ste pitali zašto je poznati voditelj Zoran Šprajc prije nekoliko dana završio čitanje vijesti rečenicom: "Počešite se po testisima ako ih imate...", stiže odgovor. Počeši s razlogom nova je javnozdravstvena kampanja koju Ožujsko pivo pokreće u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Glavni cilj kampanje je podizanje svijesti o muškom zdravlju s naglaskom na važnost redovitog samopregleda s ciljem ranog otkrivanja raka testisa.

Edukacija i samopregled su vrlo važni

Tim povodom dasnas je održana i press konferencija na kojoj je o važnosti prevencije govorio i vršitelj dužnosti sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb prof. dr.s.c Ante Ćorušić koji je istaknuo kako samo edukacija i bolja informiranost o raku testisa te važnosti samopregleda dugoročno mogu rezultirati manjim brojem oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti.

Najčešći tumor kod mlađih muškaraca

U svojoj prezentaciji dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim., naglasila je kako je rak testisa najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi te da se posljednjih 40 godina bilježi udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe dr. Gamulin, broj novooboljelih od raka testisa 2013. godine u RH bio je 181, s najvećom učestalosti između 30. i 34. godine života.

„S obzirom na to da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva.“ istaknula je dr. Gamulin.

Kako biste se i sami informirali o ovoj kampanji nazovite savjetovalište četvrtkom od 13 do 15 sati na telefonski broj 01 2388 112 ili posjetite internetsku stranicu www.pocesisrazlogom.com

Teme
Linker
06. prosinac 2021 01:40